Hlavní obsah

Kojenec ztracený při úprku z Kábulu je po čtyřech měsících u rodiny. Předání provázely slzy

– Kábul

Srpnové evakuace z Afghánistánu provázel chaos. Mezi zoufalé obyvatele, kteří se chtěli dostat do zahraničí, patřila také rodina Mírzi Alí Ahmadího. Před odletem amerického speciálu rodiče na kábulském letišti ztratili teprve dvouměsíčního syna. Ten se nyní po více než čtyřech měsících dostal ke svým příbuzným v Kábulu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kojenec, který se ztratil při evakuacích z Kábulu, byl navrácen rodiněVideo: Reuters

 
Článek

Kojenec se ztratil 19. srpna na kábulském letišti. Ahmadí ho přes plot podal jednomu z amerických vojáků, protože se obával, aby ho dav tisíců lidí neutlačil, pak už ale o dítěti nebylo ani slechu.

Ahmadí se dostal se svou rodinou do letadla a přes Katar nakonec odletěli až do amerického Michiganu, syn Suhajl ale na kábulském letišti zůstal. Tam ho našel 29letý taxikář Hamíd Safí, a protože se ani po hodinách k dítěti nikdo nehlásil, odvezl jej k sobě domů a vychovával ho s manželkou jako své vlastní dítě.

Novorozeně z ikonické fotky na kábulském letišti dostalo novou šanci

Svět

„Mám doma tři dcery. Poslední přání mé matky předtím, než zemřela, bylo, abych měl syna. Rozhodl jsem se, že kluka odevzdám, pokud se najde jeho rodina. Jinak ho vychovám jako vlastního,“ uvedl Safí.

V listopadu o příběhu ztraceného kojence informovala agentura Reuters a začalo tak pátrání po tom, kde se Suhajl nachází. Ten stejný měsíc se ho dokonce podařilo vytrasovat. Začalo ale vyjednávání, protože Safí chtěl se svou rodinou také odcestovat z Afghánistánu, tou dobou už zcela pod nadvládou hnutí Tálibán, do Spojených států.

Po sedmi týdnech, kdy došlo i ke krátkému zadržení Safího, tálibánští policisté zařídili setkání obou rodin, které se dohodly na vyrovnání. Safí potom v Kábulu předal dítě do rukou jeho dědečka.

Tálibové uřezávají hlavy figurínám. Prý svádějí k hříchu

Svět

„Hamíd a jeho žena plakali. A já taky, ale ujistil jsem je, že jsou stále mladí a že jim Alláh ještě nadělí nejednoho syna,“ uvedl Suhajlův dědeček Muhammad Kasem Razáví.

Suhajlova rodina vyzvala Spojené státy a Mezinárodní výbor Červeného kříže, aby rodičům pomohli opětovně se spojit se svým synem.

Reklama

Výběr článků

Načítám