Hlavní obsah

Kdysi bezpečná a klidná Sýrie se mění v zemi chaosu a kriminality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Sýrie, považovaná kdysi za nejbezpečnější zemi Blízkého východu, i damašské ulice, které bývaly do noci plné lidí, se potýkají s nepoznanou vlnou zločinnosti. Lidé v metropoli po setmění sedí doma, protože se bojí únosu a přepadení. Zločinci využívají zmatku, který v zemi zavládl při krvavém vyřizování účtů mezi režimem Bašára Asada a opozicí, která chce prezidenta donutit odstoupit, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Totálně zdevastovaná SýrieVideo: Reuters

 
Článek

Obě strany se ze zločinů obviňují navzájem. Opozice tvrdí, že vláda zločinnosti nebrání záměrně, aby ji mohla vydávat za chaos způsobený povstalci.

Foto: Reuters

Bojovní Svobodné syrské armády v Homsu, ve čtvrti al-Bajada

Není ale vyloučeno, že příčinou je také to, že jsou bezpečnostní složky vázány jinými povinnostmi. Celkem 17 syrských bezpečnostních a výzvědných služeb v Sýrii udržovalo klid vždy pevnou rukou. Kriminálníci se drželi v pozadí, obávajíce se brutální ruky režimu.

Foto: Reuters

Zranění obyvatelé Homsu

Obyvatelé Damašku tvrdí, že zločinci si počínají s nebývalou drzostí. Syřanka z luxusní čtvrti Tidžara popsala přepadení vlastní rodiny. V šest hodin večer zazvonili u jejich bytu tři ozbrojení muži s automatickými puškami.

Doma byla jenom její matka a osmiletý bratr. Když chlapec otevřel dveře, vtrhli muži dovnitř, dali mu pistoli k hlavě a řekli matce, že ho zastřelí, jestli jim nedá šperky a hotovost. Matka odevzdala veškeré cennosti a peníze v hodnotě 550 000 korun. Oba pak muži svázali a zavřeli v ložnici. Policisté řekli, že je to první takový případ v této čtvrti za minulých 15 let.

Foto: Reuters

Demonstrace proti režimu prezidenta Bašára Asada v syrském Idlíbu

Jiná obyvatelka metropole sdělila, že soused, bohatý 40letý obchodník, byl unesen na cestě do práce a propuštěn, až když za něj rodina zaplatila výkupné 300 000 dolarů (5,5 miliónu korun). Podnikatel po této zkušenosti v prosinci ze Sýrie odjel s manželkou i dětmi.

Foto: Reuters

Jedna ze zničených budov v syrském Homsu

V Homsu zase ozbrojenci zaklepali na dveře jednoho domu a obyvatele s puškou na obličeji přinutili, aby jim vydal klíče od auta. Pak s autem odjeli a muž dodnes žije ve strachu. Majitelé luxusních aut z Damašku prý raději vozy schovávají v garáži a ven vyjíždějí v taxi.

Damašský prokurátor Marván Ludží v lednu přiznal, že v roce 2011 se kriminalita v Damašku ve srovnání s předchozím rokem zdvojnásobila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám