Hlavní obsah

Kataru prodloužili ultimátum na splnění požadavků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Arabské země vyhověly žádosti Kataru o prodloužení ultimáta pro splnění jejich požadavků vůči emirátu, s nímž přerušily diplomatické styky. Saúdskoarabská televize Al-Arabíja v pondělí informovala, e skupina zemí poskytla Kataru dalších 48 hodin. O takové prodloužení ultimáta předtím požádal sám Katar.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Katarský emír Tamím ibn Hamad Al Sání (vpravo) a emír Kuvajtu Sabah IV Ahmad Al-Jaber Al-Sabah

Článek

Několik arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií obviňují Katar z podpory terorismu a mimo jiné chtějí, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty a Bahrajn přerušily s Katarem všechny styky 5. června, protože podle nich Katar podporuje terorismus. Pak se k nim přidaly další země. Své požadavky předložily Kataru 23. června a daly na jejich splnění deset dní. Oficiálně nebyly požadavky zveřejněny, ale unikly z Kuvajtu. [celá zpráva]

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už v neděli oznámil, že jeho země do vypršení ultimáta požadavky arabských zemí nesplní.

Foto: David Ryneš, Novinky

Země, které přerušily styk s Katarem

V sobotu Sání zopakoval, že požadavky arabských států byly vytvořeny tak, aby byly odmítnuty. Dodal, že Katar je připraven „čelit možným důsledkům”, ale je také připraven jednat.

Agentura Reuters v neděli informovala, že šéfové diplomacií bojkotujících zemí mají další postup řešit na společné schůzce ve středu v Káhiře.

Trumpovo angažmá

S čelními představiteli některých zemí v oblasti Perského zálivu hovořil v neděli s každým zvlášť americký prezident Donald Trump. V telefonických rozhovorech je vybízel k jednotě a zopakoval, že je důležité přestat s financováním teroristů a zdiskreditovat ideologii extrémistů. Podle agentury Reuters rovněž vyjádřil své „znepokojení” nad stávajícím sporem mezi Katarem a některými z jeho sousedů v oblasti.

Podle agentury AP Trump v noci na dnešek hovořil se saúdskoarabským králem Salmánem, korunním princem Muhammadem bin Zájidem Nahajánem ze Spojených arabských emirátů a s katarským emírem Taminem Sáním. Jednota regionu je podle Trumpa nezbytná k naplnění cílů nedávného rijádského summitu včetně porážky terorismu a posilování stability v oblasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám