Hlavní obsah

Kábulem otřásla smrtící exploze, Tálibán zaútočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánským hlavním městem v sobotu ráno otřásl mohutný výbuch. Podle agentury Reuters nálož explodovala v centru Kábulu v blízkosti britské a americké ambasády. Podle mluvčího afghánského ministerstva obrany, citovaného agenturou AP, zabil výbuch sedm lidí a 91 jich zranil. K odpovědnosti za útok se přihlásilo islámské radikální hnutí Taliban.

Článek

Podle AP šlo o akci sebevražedného útočníka, který nálož odpálil poblíž hlavního vchodu do velitelství jednotek NATO asi v 6:00 SELČ. Podle svědků se nad diplomatickou čtvrtí vznáší kouř.

Ústředí sil NATO, kde sídlí velitel amerických a spojeneckých sil v Afghánistánu generál Stanley McChrystal, se nachází v sousedství amerického velvyslanectví a na téže ulici jako prezidentský palác. Exploze byla prvním velkým útokem v Kábulu od února, kdy osm talibanců zaútočilo současně na tři vládní budovy v centru metropole. Při útoku tehdy zahynulo 20 lidí a všech osm útočníků.

K odpovědnosti za útok se v telefonátu agentuře AP přihlásilo prostřednictvím svého mluvčího hnutí Tálibán. Ten také zároveň řekl, že nálož obsahovala 500 kilogramů výbušniny.

Agentura Reuters cituje mluvčího Tálibánu Zabidulláha Mudžahída, který jí telefonicky sdělil: "Terčem bylo americké velvyslanectví, ale nepronikli jsme k němu. Sebevražedný atentátník v automobilu explodoval nedaleko ústředí Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF) a zabil několik zahraničních vojáků."

Podle afghánského ministerstva obrany jsou všichni mrtví i zranění civilisté.

Tálibán se snaží narušit prezidentské volby

K výbuchu došlo jen pět dnů před prezidentskými volbami. Ozbrojenci Tálibánu chtějí hlasování narušit útoky na volební stanice a násilnostmi proti voličům.

V zemi bude během voleb na bezpečnost vedle afghánských jednotek dohlížet také více než 100 000 zahraničních vojáků. V uplynulých týdnech zahájili britští a američtí vojáci rozsáhlé operace v nejnásilnější provincii Hílmand na jihu země, jejichž cílem je zatlačit bojovníky Tálibánu a zajistit bezpečnost během voleb.

Pro spojenecké jednotky bylo období od začátku července nejtěžším od zahájení války. Zahynulo během něj více než 100 vojáků. O dlouhodobé urputnosti bojů svědčí fakt, že od letošního března zemřelo v Afghánistánu více západních vojáků než za celé období mezi rokem 2001 a 2004.

Reklama

Související témata:

Související články

Nálož zabila v Afghánistánu 21 svatebčanů

Nálož nastražená u silnice v afghánské provincii Hílmand zabila ve středu 21 lidí, mířících na svatbu. Podle policejního šéfa provincie Asadulláha Šerzada jsou...

Výběr článků

Načítám