Hlavní obsah

K příměří v Sýrii se chce připojit dalších 100 vzbouřeneckých skupin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek/Ankara
Aktualizováno

Do poslední chvíle pokračovaly boje v Sýrii, kde má od páteční půlnoci platit příměří. Skoro sto vzbouřeneckých skupin podle pátečního sdělení agentury AFP souhlasí s příměřím, což zvyšuje šanci na klid zbraní. Syrské vládní ozbrojené síly informovaly Rusko, že jsou připravené připojit se k příměří. Sdělil to v pátek ruský prezident Vladimir Putin s tím, že ruský zásah v Sýrii přišel v pravý čas.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pár hodin před příměřím zmítají Sýrií tvrdé boje Video: Reuters

 
Článek

S příměřím podle AFP souhlasí na sto různých opozičních skupin.

„Vyjednávací komise potvrzuje, že došlo k dohodě mezi frakcemi Svobodné syrské armády a ozbrojenou opozicí ohledně dočasného příměří,” uvedla opoziční vyjednávací komise HNC. Dodržení klidu zbraní podmiňuje tím, že vládní režim Bašára Asada a jeho spojenci nezneužijí klidu zbraní k dalším útokům proti rebelům pod záminkou, že jde o boj s terorismem.

„Jsme proti terorismu Islámského státu a An-Nusry, ale nechceme, aby Rusko útočilo na umírněné skupiny pod výmluvou, že míří na An-Nusru,“ řekl podle listu The Guardian mluvčí HNC Salam Maslat. Situace je o to komplikovanější, že v provincii Idlíb bojuje An-Nusra po boku umírněnějších formací.

Foto: Alaa Faqir, Reuters

Poničené město Busra u Dará na jihu Sýrie

Příměří se nevztahuje na boj proti teroristickým skupinám Islámský stát a An-Nusra, ovšem syrský prezident Bašár Asad zmínil, že se nemá vztahovat ani na další teroristické organizace. Jako teroristy obvykle označuje všechny protivládní vzbouřence. Podle Západem podporované Jižní fronty chce Asad útočit v oblasti Daraji. „Jestliže nebude příměří v Daraji, pak nebude žádné příměří, protože je to bašta Svobodné syrské armády,“ řekl mluvčí Jižní fronty Issám Rajas.

Podle pátečního vyjádření prezidenta Putina na zasedání výboru tajné služby FSB ale Asad příměří dodrží: „Od 27. února nula hodin damašského času nebudou proti všem ozbrojeným skupinám, které daly najevo, že jsou připraveny přerušit palbu, podnikat žádné vojenské operace syrské síly, Rusko ani koalice pod vedením USA.” Současně zdůraznil, že budou pokračovat vojenské operace proti Islámskému státu a dalším teroristickým skupinám.

Foto: Omar Sanadiki / Reuters, Reuters

Ruské bitevní letouny Suchoj Su-25 nad Latákijí

Putin na zasedání podle TASS zdůraznil, že ruský zásah v Sýrii přišel včas. Nyní je podle něj nutné zabránit pronikání radikálů z Blízkého východu a dalších oblastí do Ruska.

Mírový proces v Sýrii bude podle Putina obtížný, žádná jiná alternativa ale neexistuje. Vyjednavač OSN Staffan de Mistura řekl, by mírová jednání mohla pokračovat 7. března.

Foto: Bassam Khabieh, Reuters

Chlapec s vlajkou syrské opozice v obklíčeném městě Kafr Batna u Damašku

Tvrdé boje do posledního okamžiku

I poslední hodiny před nastolením příměří pokračovaly tvrdé boje. Syrská armáda postupovala u města Chanásir, ze kterého ve čtvrtek vytlačila bojovníky Islámského státu a obnovila zásobovací cestu pro své jednotky u Halabu. [celá zpráva]

Ovládla tři okolní vesnice.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Nálety podle exilové syrské opoziční organizace SOHR monitorující dění v zemi však zasáhly i oblasti východně od Damašku, které drží vzbouřenci. Cílily na Dumu v provincii Východní Ghúta.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Bojovníků Islámského státu je o tisíce méně, tvrdí USA

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov ale v pátek tato obvinění odmítl: „Není to poprvé, kdy tato skupina pozorovatelů zveřejnila nepotvrzené informace, které nejsou podloženy fakty.”

Reklama

Výběr článků

Načítám