Hlavní obsah

K atentátům v Sýrii se přihlásili neznámí sunnitští extremisté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Tajemná skupina An-Nursa se přihlásila k odpovědnosti za čtvrteční dvojitý atentát v Damašku, při němž bylo zabito 55 lidí a stovky dalších zraněny. Na videu zveřejněném v pátek v noci označila atentáty u sídla syrské zpravodajské služby za pomstu vládním silám za ostřelování obydlených čtvrtí.

Foto: ČTK/AP

Auta hořící po výbuchu bomby před sídlem tajné služby v Damašku

Článek

"Režim musí ukončit masakry sunnitského národa, nebo nést za ně důsledky," citovala agentura DPA z prohlášení, které zaznělo na nezávislé webové stránce Syria Politic.

"Slíbili jsme režimu ve svém minulém prohlášení, že odpovíme na zabíjení rodin, žen, dětí a starých lidí v řadě syrských provincií údery a explozemi, a teď jsme slib dodrželi," říká zkreslený hlas na pozadí islámských zpěvů.

Projev se nesl v sektářském duchu. Vyzýval k ochraně sunnitských muslimů a vyhrožuje pomstou vládnoucím alávitům, což je odnož šíitského islámu.

"Říkáme režimu: zastavte masakry proti sunnitům. Jestli ne, ponesete hřích alávitů. To, co přijde, bude ještě hroznější," hrozí autoři prohlášení a zároveň vyzývají sunnity, aby se vyhýbali sídlům bezpečnostních sil - což je očividně zastřená hrozba dalších pumových útoků.

Autenticitu sobotního videa není možné nezávisle ověřit, konstatuje agentura AP. Fronta An-Nursa se už v minulosti přihlásila k některým útokům v prohlášeních na militantních webových stránkách. O skupině je toho známo jen málo, západní zpravodajské služby říkají, že by mohla být odnoží organizace Al-Káida.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám