Hlavní obsah

Jsme jediní, kdo je s božím požehnáním sundal, trvá na svém Islámský stát

Aktualizováno

Islámský stát (IS) zopakoval, že právě on stojí za zničením Airbusu A321 aerolinek Kogalymavia, jehož pád si o víkendu vyžádal 224 obětí. Uvedla to americká CNN v době, kdy sílí podezření, že na palubě letadla vybuchla bomba.

Foto: Maxim Grigoriev/Ruské ministerstvo pro mimořádné situace, ČTK/AP

Egyptští vojáci na místě, kam dopadly trosky ruského Airbusu A321

Článek

Islámský stát se k útoku přihlásil opakovaně, naposledy v prohlášení, které bylo podle listu The Independent zveřejněno ve středu. „Najděte černé skříňky a analyzujte je, poskytněte výsledky vašeho vyšetřování a hlubokou expertizu a prokažte, že jsme to neudělali, nebo (prokažte), co způsobilo jeho pád,“ uvedla sinajská odnož IS.

Letadlo spadlo poblíže Husny, kde působí radikálové z Islámského státu na Sinaji původně známí jako Ansar bajt Makdis.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Zemřete ve svém hněvu. Jsme jediní, kdo je s božím požehnáním sundal. A s boží vůlí jednoho dne ukážeme jak, (ukážeme to) ve chvíli, kdy budeme sami chtít,“ stojí v jejich zvukovém prohlášení, které zřejmě natočili ještě před vyzvednutím a analýzou dat černých skříněk.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Možnost pumového atentátu ze strany sinajské odnože Islámského státu je vysoce pravděpodobná i podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda.

„Islámský stát na Sinaji se přihlásil k sundání ruského letadla, udělali to hned po pádu,“ řekl Hammond televizi Sky News.

„Podívali jsme se na celý obraz včetně toho přihlášení, ale přirozeně taky na mnoho dalších zlomků informací a dospěli jsme k závěru, že je tu významná možnost (pumového atentátu sinajského Islámského státu na letadlo). Nemohu to říci jasněji,“ dodal šéf britské diplomacie.

Foto: Reuters

Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia, která v poslední době létala pod jménem Metrojet. Archivní snímek

Způsob, jakým se IS hlásí k odpovědnosti za zřícení ruského airbusu, ale u některých odborníků budí podezření. Zvláště proto, že organizace nezveřejnila žádné podrobnosti k případnému atentátu.

I expert CNN na terorismus Paul Cruishank je zaskočen formou, jak se IS k útoku hlásí: „Je to velmi matoucí způsob přihlášení k tomu, co může být nejzávažnějším teroristickým útokem od 11. září. Ale možná pro to mají nějaký důvod. Tím může být ochrana jejich člověka na letišti v Šarm aš-Šajchu.“

Bomba na palubě? 

CNN ve středu s odvoláním na zpravodajské zdroje uvedla, že se zřejmě na palubu airbusu Kogalymavia podařilo propašovat trhavinu. [celá zpráva]

Podle amerických zpravodajských služeb je sinajská skupina jednou z těch nejaktivnějších napojených na IS a má mít i odborníky na výrobu bomb. Pokud by se jí ale podařilo sestrojit nálož, která by zničila letadlo, znamenalo by to, že udělala ve výrobě nástražných výbušných zařízení značný pokrok.

Američtí představitelé zatím nemají důkazy, že by Islámský stát měl tak dobré experty na výrobu bomb, jako má jemenská Al-Káida na Arabském poloostrově. Ta se věnovala vývoji výbušných zařízení bez kovových prvků, jež by neodhalila běžná kontrolní zařízení na letištích. Stála za několika pokusy o atentáty na letadla, z nichž však žádný nebyl úspěšný.

Pokud letoun skutečně zničila bomba na palubě, podle amerických expertů nebyla sestrojena tak, aby ji nezjistila detekční zařízení. Spíše případní atentátníci využili nedostatečných bezpečnostních opatření a spolupracovníka mezi letištním personálem.

Al-Káida vyzvala k jednotě v boji

Nelze ale vyloučit ani spolupráci mezi Islámským státem a Al-Káidou, i když obě organizace spolu tvrdě soupeří a vedou líté boje.

Na přelomu října a listopadu se objevil nový vzkaz šéfa Al-Káidy Ajmána Zavahrího, který v něm vyzývá ke sjednocení bojovníků džihádu na celém světě. Vybídl k tomu i rivaly z Islámského státu a vyzval je, aby se připojili k Al-Káidě a pomohli vyhnat zahraniční síly ze Sýrie.

„Američané, Rusové, Íránci, alávité a Hizballáh koordinují svou válku proti nám a my nejsme schopni zastavit boj mezi sebou. Tak jak můžeme napřít veškeré naše úsilí proti nim?“ řekl Zavahrí v audionahrávce, kterou o víkendu objevila organizace SITE, zaměřující se na monitorování stránek islámských radikálů.

„Prvním úkolem je napadnout doma Západ a zejména Ameriku. Napadat jejich zájmy, kamkoli se rozšíří,“ prohlásil Zavahrí. „Podporovatelé Izraele musejí zaplatit svou krví i hospodářstvím,“ dodal. V této souvislosti zmínit atentát na maratón v americkém Bostonu a ocenil současné útoky Palestinců na Izraelce.

Anketa

Letěli byste do egyptského Šarm aš-Šajchu na dovolenou?
Ano
11,4 %
Ne
88,6 %
Celkem hlasovalo 6456 čtenářů.

TIP PRO VÁS

Aplikace s nejrychlejším přístupem na Seznam vás upozorní na e-maily a když najde něco navíc. Více o aplikaci Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz prohlížeč

Reklama

Výběr článků

Načítám