Hlavní obsah

Jih Izraele zasáhl déšť raket z Gazy, Lieberman pohrozil jejím obsazením

Jeruzalém

Nejméně sedmdesát raket dopadlo ve středu večer na jih Izraele. Vypálili je palestinští radikálové z pásma Gazy. Nevyžádaly si žádné zraněné, pomohl i ochranný protiraketový štít, který zničil tři z nich. Izrael odpověděl tvrdým protiúderem, kdy ostřeloval infrastrukturu. Izraelský ministr zahraničí pohrozil obsazením pásma.

Foto: Reuters

Izraelci si prohlížejí škodu způsobenou jednou z dopadnuvších palestinských raket.

Článek

Většina raket dopadla poblíž hranic Izraele s pásmem Gazy, jedna dopadla na Sderot. Jedna z raket vybuchla u benzínové pumpy, další dopadla poblíž městské knihovny. Škody ale nezpůsobily. Při útěku do krytu se lehce zranila 57letá žena.

Většinu raket vypálil Islámský džihád v odvetu za smrt svých příslušníků, které v úterý zabili izraelští vojáci.

Izraelské obranné síly na střelbu odpověděly. Uvedly v pohotovost protiraketový systém Iron dome a ostřelovaly dvě pozice infrastruktury teroristů.

Ostřelování přišlo jen týden poté, co Izrael zajistil v Rudém moři loď přepravující do pásma syrské rakety smontované z íránských komponent. Některé měly dostřel 160 km. [celá zpráva]

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu pohrozil tvrdou odplatou: „Budeme dále zneškodňovat raketové útoky a útočit na ty, kteří nám chtějí ublížit. Loni se počet raketových útoků snížil na minimum za minulých deset let, ale to nestačí. Zajistíme bezpečnost občanům Izraele a celé této zemi.”

Ministr zahraničí Avigdor Lieberman řekl, že po takové přehradné palbě Palestinců „není jiná možnost, než zcela ovládnout pásmo“. „Žádná suverénní země nemůže akceptovat situaci, kdy desítky raket dopadají na mírumilovná města, vesnice a kibucy,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám