Hlavní obsah

Jen slova nestačí, vzkázal Írán Obamovi

– Teherán
Novinky, BBC, Veronika Hušková

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí požaduje konkrétní změny v politice USA. Reagoval tím na čtvrteční projev amerického prezidenta Baracka Obamy, který nabídl Íránu nový začátek v diplomatických vztazích mezi oběma zeměmi.

Foto: Fars News, Reuters

Ajatoláh Chameneí při projevu v Mashadu

Článek

Obama nabídl prostřednictvím videonahrávky zaslané vybraným médiím na Blízkém východě nové uspořádání vztahů, které má znamenat zásadní odklon od politiky exprezidenta George W. Bushe a prolomit letitou nevraživost mezi oběma státy.

"Spojené státy chtějí, aby Islámská republika Íránu zaujala právoplatné místo ve společenství národů. Máte na to právo - ale to souvisí se skutečnou odpovědností a nemůže to být dosaženo pomocí terorismu a zbraní, nýbrž pomocí mírových skutků, které dokazují opravdovou velikost íránského lidu a civilizace," pronesl Obama ve videonahrávce.

Při sobotním projevu ve svatém městě Mašhad ajatolláh Chameneí na projev reagoval a řekl, že Írán zatím nemá žádné zkušenosti s novou americkou vládou a novým americkým prezidentem a že slovy a sliby se nenechá od Ameriky ukonejšit.

Zároveň uvedl, že dokud neuvidí konkrétní změnu v americkém přístupu nebo politice, na nabídku nepřistoupí. Konkrétně pak zmínil změny ve dvou zásadních bodech politiky USA - podpoře Izraele a sankcích proti Íránu. 

Chameneího projev byl podle BBC nejspíš prevencí proti tomu, aby nenastal rozpor mezi umírněnými a radikálními skupinami v Teheránu a reakce na Obbamovu nabídku byla jednotná.

"Budeme vás sledovat a soudit," vzkázal Američanům Chameneí. "Pokud se změní váš přístup, budeme měnit i naše postoje."

Napjaté vztahy mezi Íránem a USA vyvolaly jaderné aktivity Teheránu. Spojené státy pojaly podezření, že Írán se snaží hromadit jaderné zbraně. Sankce pro Írán Barack Obama navzdory svému projevu před týdnem prodloužil na další rok se slovy, že Írán stále představuje hrozbu pro národní bezpečnost USA. Spojené státy se momentálně obávají íránského programu obohacování uranu, který by mohl souviset s výrobou atomových zbraní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám