Hlavní obsah

Jemenští vzbouřenci zaútočili pomocí dronu s trhavinou na generalitu

Šíitští vzbouřenci v Jemenu zaútočili na základnu vládních vojáků pomocí dronu, který při přehlídce explodoval nad pódiem. Nálož usmrtila šest vojáků a zranila dvanáct dalších lidí včetně nejvyšších velitelů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok dronem na vojenskou přehlídku v JemenuVideo: Reuters

 
Článek

Útok byl proveden v době, kdy se na základně konala přehlídka. Nízko a rychle letící dron explodoval nad tribunou pro vysoké důstojníky a hosty. „Byl to velmi silný výbuch, cítili jsme tlakovou vlnu,“ řekl AP místní novinář Nabil Kaiti. „Dron byl naložen trhavinou,“ dodal.

Mezi dvanácti zraněnými jsou tajemník náčelníka generálního štábu Salah Zindání, guvernér provincie Lahidž Ahmad Turkí, šéf zpravodajské služby Muhammad Salah Tamah a vysoký velitel Fadíl Hasan. Zda byl zraněn i náčelník štábu Abdalláh Nakhi, který byl v době útoku na základně, není jasné. Není také jisté, zda byli na základně i velitelé sil arabské koalice vedené Saúdy, která podporuje v boji s Húsíi vládní vojska.

Foto: Reuters

Jemenští vojáci u tribuny, na kterou zaútočil dron

Húsiové sdělili televizi Al-Masíra, že útok byl zaměřen na „vetřelce a žoldáky“, což by naznačovalo, že terčem byly právě zahraniční síly.

Jemenský ministr informací Muammar Erjani útok odsoudil. Podle něj jasně ukazuje, že Húsíové nejsou připraveni na mír, a zneužili příměří k přeskupení svých jednotek.

Útok byl podniknut den poté, co válčící strany řekly zvláštnímu vyslanci OSN pro Jemen, že souhlasí s udržením příměří u klíčového přístavu Hudajdá, který je v rukou rebelů a přes který proudí většina tak potřebné humanitární pomoci do chudé země stižené hladomorem.

Foto: Reuters

Jemenští vojáci na tribuně, nad níž explodoval nepřátelský dron.

Představitelé světového potravinového programu spadajícího pod OSN, který zajišťuje pomoc Jemenu, si však na konci minulého roku stěžovali, že se pomoc nedostává potřebným, ale Húsíové se jí zmocnili a prodávají ji nebo dávají těm, kterým není určena.

Reklama

Výběr článků

Načítám