Hlavní obsah

Jemenský prezident Sálih podepsal dohodu o předání moci

Novinky,
Rijád
Aktualizováno

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih podepsal ve středu v Saúdské Arábii dohodu o předání moci, z níž už dříve třikrát vycouval. Jemenská opozice smlouvu už parafovala.

Článek

Sálih má podle dohody předat moc viceprezidentovi Mansúrovi Hádímu, který zemi vládl v době, kdy byl léčen po atentátu právě v Saúdské Arábii. Opozice předpokládala, že se už nevrátí.

Výměnou za demisi dostane podle BBC imunitu a nebude mu hrozit vyšetřování. Podle některých zpráv bude také po dalších devadesát dnů čestným prezidentem země. Saúdskoarabský král Abdalláh ibn Abdal Azíz Saúd, který byl přítomen obřadu, označil událost za "novou stránku" v historii Jemenu.

Sálih se do vlasti v nejbližší době nevrátí. A možná se nevrátí už nikdy. Podle generálního tajemníka OSN Pana Ki-muna měl v záměru po podpisu odletět do New Yorku na další léčení po následcích zranění po atentátu.

Demise byla jedním z hlavních požadavků účastníků masových protivládních demonstrací, které v této zemi probíhaly od začátku roku a vyžádaly si stovky obětí. Uvádí se přes 950 mrtvých a 25 000 zraněných, část jich ale padá na vrub střetů mezi kmeny a útoků al-Káidy.

Sálih dlouhodobě vzdoroval tlaku na demisi, ač se protesty stále stupňovaly a odvraceli se od něj i jeho spolupracovníci a jeho vlastní kmen. Sálih tvrdil, že musí zůstat u moci, protože zemi ohrožuje teroristická al-Káida.

I poslední dohodu zprostředkovaly státy Perského zálivu, stejně jako předchozí odmítnutou.

Sálih se stal po tuniském a egyptském prezidentovi i libyjském plukovníkovi Kaddáfím dalším vůdcem, který přišel o moc v rámci tzv. Arabského jara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám