Hlavní obsah

Jednotky SDF odmítly nabídku Damašku zapojit se do syrské armády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Arabsko-kurdské Syrské demokratické síly (SDF) odmítly středeční výzvu syrského ministerstva obrany, aby se jejich bojovníci zapojili do syrské armády v boji proti tureckým jednotkám na severovýchodě Sýrie. Informoval o tom ve čtvrtek kurdský server Rudaw. SDF v prohlášení uvedly, že si chtějí zachovat svůj „zvláštní status”.

Foto: Rodi Said, Reuters

Bojovníci Syrských demokratických sil (SDF)

Článek

„Vrchní velení SDF oceňuje jakýkoli pokus bránit Sýrii a čelit turecké agresi vůči naší zemi a našemu lidu. Naše pozice je ale od samého počátku jasná, jednota může vzejít jen z politického řešení, které uzná zvláštní status SDF,“ uvedla arabsko-kurdská koalice v prohlášení. Výzvu syrského ministerstva obrany „zapojit se jednotlivě“ do syrské armády označil za nevítanou osobně i velitel SDF Mazlúm Abdí.

Milice SDF vznikly v říjnu 2015 a posléze se staly hlavními bezpečnostními silami kurdské autonomie, která se na severovýchodě Sýrie zrodila během občanské války a kterou ale Damašek neuznává. Syrská armáda vstoupila do této oblasti po několika letech tento měsíc kvůli turecké vojenské operaci, kterou Ankara zahájila 9. října s cílem omezit vliv syrských Kurdů u svých hranic. U nich v jihovýchodním Turecku totiž žije početná kurdská menšina a operují tam kurdští separatisté.

Před zahájením turecké operace bojovaly SDF spolu s mezinárodní koalicí v čele s USA proti teroristické organizaci Islámský stát (IS), začátkem října ale Washington oznámil stažení amerických vojáků z oblasti, což někteří označili za zradu Kurdů. Proto se posléze Kurdové dohodli s vládou syrského prezidenta Bašára Asada na pomoci proti turecké ofenzívě.

Reklama

Výběr článků

Načítám