Hlavní obsah

Jednání o rezoluci k Libanonu v Radě bezpečnosti opět uvízlo

– BEJRÚT/JERUZALÉM

V Radě bezpečnosti OSN v noci na středu znovu uvízlo jednání o návrhu rezoluce, jejímž cílem je ukončení bojů izraelské armády s libanonským hnutím Hizballáh. Nepodařilo se sblížit stanoviska libanonské a izraelské vlády.

Článek

První požaduje okamžité stažení všech izraelských vojáků, zatímco druhá takový postup kategoricky odmítá do doby, než budou v jižním Libanonu rozmístěny účinné mírové jednotky OSN. Tyto mírové síly by měly napříště chránit Izrael před raketovými útoky Hizballáhu. Kompromis mezi oběma stranami je ale v současnosti údajně jen těžko představitelný.

Připravuje se údajně nový návrh rezoluce, jehož text by byl přijatelný pro obě strany. Francouzští vyjednávači však rozhodně odmítli, že by tím padl společný francouzsko-americký návrh rezoluce, předložený jako nadějný v uplynulých dnech. Stačí prý jej jen doplnit a přepracovat. "Pokoušíme se vytvořit co nejlepší možný text , který by zohledňoval obavy všech stran," řekl  francouzský velvyslanec při OSN Jean-Marc de La Sabliere. "Doufám, že se nám podaří jej sestavit co nejdříve. Nepochybně to bude ještě tento týden," dodal velvyslanec.

Intervence z Ligy arabských zemí

Na podporu libanonského postoje v sídle OSN v New Yorku v noci na dnešek intervenovala také delegace Ligy arabských zemí. Její představitel, katarský ministr zahraničí šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání, požadoval "okamžité a úplné" stažení izraelských jednotek jako zásadní podmínku pro jakoukoli dohodu o příměří. Odchod Izraelců by měl být také klíčovým prvkem jakéhokoli "spravedlivého a trvalého míru". 

 Vše nasvědčuje tomu, že Rada bezpečnosti zatím nepřijme ani předběžnou rezoluci s neurčitým textem vyzývajícím k zastavení bojů.

Reklama

Související články

Izrael paralyzoval dopravu do Bejrútu

Libanonské hlavní město si už tři týdny neodpočinulo od náletu izraleských raket. V noci na sobotu začaly nad městem létat vrtulníky a bomby ničily další...

Výběr článků

Načítám