Hlavní obsah

Jako ve středověku: Islámský stát provádí na dobytých územích brutální čistky a stíná hlavy

Sindžár

Islámský stát, který v červnu získal rozsáhlá území v Iráku i v Sýrii, na nich provádí systematické sektářské a etnické čistky. Uvedla to BBC s odvoláním na uprchlíky, kteří skončili v Kurdy kontrolovaném Sindžáru nedaleko Tal Afaru.

Foto: Reuters

Sunnitští radikálové s ukořistěným humvee.

Článek

Utíkají především šíité, křesťané a etničtí Kurdové. „Šíitům, pokud nemohou být vyměněni za vězně, prostě uřežou hlavy,“ řekl Kurd Hassn, který byl v zajetí 16 dní, než za něj zaplatila rodina v přepočtu milión korun.

Bývalý vysoký představitel vlády v Mosulu Bašár Chikí uvedl, že bojovníci džihádu „shromažďují informace o lidech a sestavují databáze s cílem identifikovat, kdo pracoval pro vládu nebo bezpečnostní síly“.

„Pokud nevyjadřují lítost a neslíbí věrnost chalífátu, budou zabiti. Hodně těchto lidí už v Mosulu zmizelo,“ dodal.

Podle organizací na ochranu lidských práv bojovníci Islámského státu postupují ze čtvrti do čtvrti, kde prohledávají domy. Zaměřují se především na nesunnity a na ty, kdo se stavěli proti nim.

Pokud křesťané odmítnou přijmout islám, musejí platit džizju. Zavedli ji nejprve v syrské Rakce, kde křesťané, kteří nekonvertovali, musejí platit daň 17 gramů zlata. Tuto daň, označovanou za poplatek za ochranu, zavedli muslimové už v sedmém století a zmiňuje ji i korán.

Islámský stát vyhlásil před týdnem na územích, která ovládá, chalífát, kde platí přísná podoba islámského práva šaría.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám