Hlavní obsah

Izraelským ministrem obrany má být jestřáb Lieberman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Zástupci izraelské vládní strany Likud a strany Jisrael bejtenu (Izrael je náš domov) se dohodli na podmínkách vstupu této formace ruských přistěhovalců do vládní koalice. Její vůdce Avigdor Lieberman by se měl stát ministrem obrany, oznámil to ve středu Liebermanův mluvčí. Dohoda byla podepsána ve středu, ale schválení v parlamentu blokuje koaliční partner.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a Avigdor Lieberman (vlevo)

Článek

Problémem je nyní postoj menší koaliční strany Židovský domov. Její vůdce Naftali Bennett požaduje změny ve fungování bezpečnostního kabinetu a dostatečné informace od bezpečnostní rady před zasedáním.

„Kdyby (premiér Benjamin) Netanjahu bojoval s Hamásem stejně jako s Židovským domovem, situace Izraele by byla mnohem lepší,“ nechal se slyšet Bennett, který ve vládě zastává post ministra školství a ministra pro záležitosti Jeruzaléma a diaspory.

Zástupce Likudu u jednání, kterým je ministr turistiky Jariv Levin, uvedl, že se Bennettovy požadavky berou vážně, ale měl by se mírnit: „Zabránění zformování pravicové vlády není způsobem řešení problému,“ řekl Levin izraelskému rozhlasu

Koalice měla dosud ve 120členném parlamentu převahu pouze jediného hlasu, s Liebermanovou stranou jí přibude šest mandátů, ovšem bez podpory osmi poslanců Bennettovy partaje se neobejde.

Jak napsala agentura AFP, vzniká s Liebermanem nejpravicovější kabinet v dějinách Izraele.

Spor o  etiku

Vstup Liebermana, který byl v minulosti ministrem zahraničí a je odpůrcem mírových jednání s Palestinci, do vlády považuje bývalý ministr obrany Moše Ja’alon za hrozbu, že Izrael povedou extremistické síly.

Ja’alon v neděli odstoupil kvůli sporům ve vládě o etice armády. Izrael nyní rozděluje proces vedený s vojákem, který zastřelil na zemi ležícího palestinského útočníka, jenž už nikoho neohrožoval. Část ministrů ho brání, Ja’alon patřil k těm, kdo apelovali na morální principy vojska a nezneužívání síly.

Liebermanova strana vydupala peníze

Zástupci Likudu, strany Jistrael bejtenu a ministerstva financí uzavřeli dohodu v noci, uvedl list Jerusalem Post. Její součástí je Liebermanovou partají požadované vyplacení penzí v celkové výši 1,5 miliardy šekelů (téměř 9,5 miliardy korun) znevýhodněným důchodcům. Právě tato otázka nejvíce komplikovala jednání o rozšíření koalice.

Související témata:

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám