Hlavní obsah

Izraelský štít Iron Dome mění tvář konfliktu s Palestinci

– Jeruzalém

Izraelský protiraketový štít Železná kopule (Iron Dome) zlikvidoval podle čtvrtečního sdělení představitele izraelské armády 90 procent střel vypálených z pásma Gazy na židovský stát. I díky němu si ostřelování zatím nevyžádalo žádnou oběť na izraelské straně, přestože Hamás zařadil do výzbroje i propašované rakety s dostřelem až 160 km.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Start antirakety systému Iron Dome v Ašdodu

Článek

Nejmenovaný představitel izraelského letectva ve čtvrtek uvedl podle agentury Reuters, že účinnost štítu je „přibližně 90 procent.“ Americký představitel, který monitoruje fungování systému, na jehož vývoj Washington přispěl, k tomu dodal: „Jsme přesvědčeni, že tomu tak nějak je.“

Ukazuje to, že vylepšení systému byla úspěšná. Když byl použit poprvé v roce 2012, kdy Hamás také ostřeloval Izrael salvami raket, byl úspěšnost 85 procent.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izraelská města chrání před palestinskými střelami systém Iron DomeVideo: Reuters

Hamás přitom od té doby značně modernizoval svůj arzenál a rozšířil ho o syrské střely M-302 (R160) s dostřelem 90 až 160 km, které použil proti městům Zichron Ja'akov, Caesarea a Hadera. [celá zpráva]

Foto: Israel Defense Forces

Rakety na palubě lodi plující z Íránu, které zajistilo izraelské námořnictvo.

Přestože je systém Iron Dome určen proti raketám o dostřelu mezi pěti a 70 kilometry, vedoucí představitel zbrojovky Elta (jedna z firem, které Iron Dome vyrábí) uvedl, že je nyní schopen poskytovat ochranu až do vzdálenosti 150 km.

V akci je nasazeno sedm baterií firmy Rafael (další z výrobců Iron Dome), které se přemisťují podle potřeb. Od čtvrtka je jedna dislokována u Jeruzaléma.

Podle podplukovníka Leviho Itaše, který velí oddělení včasné výstrahy a varování v Izraelských obranných silách (IDF), právě pokročilé technologie spolu s disciplinovaností obyvatel umožnily dosáhnout toho, že si ostřelování zatím nevyžádalo žádné oběti, zatímco před dvěma lety jich bylo šest.

Foto: Reuters

Izraelští policejní pyrotechnici odnášejí trosky palestinské rakety vypálené na Tel Aviv.

Ve čtvrtek ale rakety zasáhly Berševu a auto v Ašdodu. Itaš dodal, že žádný systém není stoprocentní: „Když budeme pokračovat v tom, co děláme, je tu dobrá šance, že budeme schopni snížit poměr, kdy jedna oběť připadne na 100 000 vypálených raket.“

Izraelská armáda ale varovala před pocitem přílišné jistoty a snahou pozorovat ostřelování a likvidaci vypálených raket.

Změna strategie

„Systém Železná kopule a jeho působivý úspěch měl strategický dopad na vedení kampaně. Poskytuje nám široké možnosti,“ řekl ministr obrany Moše Ja´alon.

Podle bývalého generála Jossiho Kuperwassera, který nyní řídí izraelské ministerstvo pro strategické záležitosti, vylepšení systému umožňuje odložit pozemní ofenzívu až na chvíle, kdy bude zajištěna bezpečnost obyvatel Izrael.

„Dává nám to větší prostor k manévrování. Nyní máme možnost si občas vydechnout. A jsem si jist, že se Hamás cítí frustrovaný situací, protože po vypálení stovek raket tu není ani jedna izraelská oběť,“ uvedl generál Kuperwasser.

Naopak odvetné údery izraelských sil si vyžádaly podle palestinských zdrojů přes sto mrtvých.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Auto poškozené troskami palestinské rakety,kterou zlikvidoval systém iron Domě

List Jediot Achronot uvedl, že systém změnil podobu války: „Kdybychom neměli Železnou kopuli, celá armáda by byla vázána v pásmu Gazy.“ Situace, kdy byl Izrael vystaven masivnímu raketovému ostřelování za války s Hizballáhem v roce 2006 podle deníku patří minulosti.

Ochrana je velmi nákladná

Každý odpal protirakety systému Iron Dome přijde na cca 20 000 dolarů (400 000 korun). Zasahuje se proto jen proti střelám, které míří na obydlená centra. Systém je krátce po vypálení neřízené rakety schopen vypočítat její trajektorii.

Střely, které nemíří na města, se nechávají dopadnout do neobydlených oblastí, kde nehrozí žádné škody.

To plyne i z další bilance, za první tři dny Palestinci vypálili 420 raket, izraelská armáda sestřelila devadesát z nich. Ostatní neohrožovaly města. Ani strategické objekty. Protože se ale hrozby mění, list Jediot Achronot zdůraznil, že se nesmí přestat dávat prostředky na další vývoj systému. Ministr Ja´alon řekl: „Sebeuspokojení je zakázáno.“

Foto: Baz Ratner, Reuters

Noční odpal antirakety systému Iron Domě u Ašdod

Železná kopule je jen prvním ze tří systémů ochrany země. Izrael už úspěšně otestoval systém Kouzelná hůlka, který je schopen likvidovat rakety dostřelem 70 až 230 km a je zaměřen na ochranu před střelami, které má ve výzbroji libanonský Hizballáh a Asadova Sýrie.

Ve vývoji je systém Arrow 3, který by měl dosáhnout operační způsobilosti v roce 2016. Má Izrael chránit před balistickými raketami vypálenými z Iránu. Ničit by je měl ve velkých výškách dlouho před jejich dopadem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám