Hlavní obsah

Izraelský špión podstoupil výcvik v ČR, tvrdí Libanon

Jeruzalém/Praha

Libanonská rozvědka a tamní radikální šíitské hnutí Hizballáh obvinily Českou republiku ze spolupráce s izraelskou tajnou službou při vytváření špionážní sítě v Libanonu. Napsal to ve čtvrtek izraelský deník Haarec. V Libanonu se v minulých dvou letech podařilo odhalit několik buněk údajných proizraelských agentů, sedm desítek lidí bylo zatčeno, někteří už byli odsouzeni k trestu smrti.

Foto: Profimedia.cz

Podle libanonské strany vydalo agentovi vízum české velvyslanectví v Bejrútu. Ilustrační foto

Článek

Haarec se ve své zprávě odvolal na několik dní starou informaci z prosyrského libanonského listu Al-Achbár. "Tato tvrzení v médiích nejsou nová, už jsme registrovali i ten citovaný článek v Al-Achbáru, ale prozatím tato mediální tvrzení nekomentujeme," uvedl mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda.

Podle libanonského listu české velvyslanectví v Bejrútu vydalo vízum agentovi, který byl pak cvičen v ČR. Je to Máhir abú Džurajš z jiholibanonského Mardž Ujúnu. Byl v Libanonu zatčen loni spolu s dvacetičlennou skupinou údajných agentů. Při výslechu řekl, že dostal příkaz získat české vízum. České velvyslanectví v Bejrútu mu prý doklady napoprvé odmítlo vydat a dostal je až napodruhé. Podle Al-Achbáru Izrael podobně své agenty vyslal do Maďarska, Belgie, Itálie, Turecka a na Kypr.

Haarec napsal, že ČR patří k nejlepším evropským spojencům Izraele a spolupracuje s ním v mnoha oblastech.

Podle libanonské bezpečnosti bylo od listopadu 2008 odhaleno 25 skupin proizraelských agentů a 70 osob prý bylo obviněno, ve vazbě je 40 lidí. Mezi zadrženými jsou i bývalí členové libanonské armády a policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám