Hlavní obsah

Izraelský ministr obrany končí, vystřídat ho má zastánce tvrdé linie

Tel Aviv

Izraelský ministr obrany Moše Jaalon v pátek oznámil rezignaci, kterou zdůvodnil nedostatkem důvěry v premiéra Benjamina Netanjahua. Informovala o tom agentura AP. Netanjahu nabídl vedení resortu exministrovi zahraničí Avigdorovi Liebermanovi, zastánci tvrdé linie.

Foto: ČTK/AP

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a ministr obrany v demisi Moše Jaalon.

Článek

"Po jeho chování v posledním vývoji událostí a vzhledem k nedostatku důvěry v něj rezignuji na funkci ve vládě i v Knesetu (izraelský parlament) a nějaký čas si dám od politického života volno," napsal Jaalon na facebooku.

V souvislosti s tím, že ho má ve funkci nahradit politik z krajní pravice, dodal, že zemi budou nyní vládnout "extremistické a nebezpečné síly".

"K mé velké lítosti jsem měl v poslední době s premiérem, několika členy vlády i s poslanci náročné spory ohledně zásadních témat a profesionality," řekl Jaalon v  televizním prohlášení. "Stát Izrael je trpělivý a tolerantní vůči slabším a menšinám... Ale k mé velké lítosti Izrael, ale i stranu Likud, převzaly extremistické a nebezpečné síly, jež mohou uškodit lidem, kteří zde žijí," prohlásil.

"Bojoval jsem ze všech sil proti projevům extremismu, násilí a rasismu v izraelské společnosti, které ohrožují její zdatnost, dostávají se do armády a poškozují ji," dodal s tím, že odchází i z parlamentu. Nicméně rovněž uvedl, že v budoucnu se vrátí a bude bojovat o vedení země.

Ministrem obrany byl od roku 2013, v poslední době vyvolal u některých nevoli mimo jiné tím, že podpořil rozhodnutí armády obvinit ze zabití vojáka, který zastřelil na zemi ležícího palestinského útočníka, jenž už nikoho neohrožoval.

Foto: Reuters

Pravděpodobný budoucí ministr obrany židovského státu Avigdorov Lieberman

Svoboda slova pro vojáky

Před několika dny Jaalon také popudil Netanjahua tím, když prohlásil, že vojáci se mohou svobodně vyjadřovat, i když jsou jejich názory v rozporu se stanovisky vysokých politických představitelů. Netanjahu v tom viděl útok na svou osobu.

Izraelská armáda se dostala v posledních měsících do víru debat kolem morálních hodnot, svobody projevu a jejího místa ve společnosti. Ta je rozdělena na dva tábory zejména kvůli tvrdému, či mírnému postupu vůči Palestincům.

Související témata

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman

Foto: Ammar Awad, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Sedmapadesátiletý Lieberman, který byl ministrem zahraničí v letech 2009 - 2012 a 2013 - 2015, patří k zásadním odpůrcům mírových jednání s Palestinci. Jeho strana ruských imigrantů Izrael je náš domov chce mimo jiné změnit legislativu tak, aby bylo možné udělovat trest smrti Palestincům, kteří zabijí při útoku Izraelce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám