Hlavní obsah

Izraelské jednotky zaútočily na jihu Gazy

– GAZA

Izraelské jednotky ve čtvrtek zaútočily na jihu pásma Gazy. O život přitom přišlo pět Palestinců, mezi nimi jedno dítě. Izraelské síly také uzavřely přístup do města Rafáh od východu. Izraelský premiér Olmert chce, aby mezinárodní společenství do oblasti jižního Libanonu umístilo 15 tisíc vojáků. Ti by v oblasti měli působit do ukončení bojů mezi Izraelem a hnutím Hizballáh.

Článek

Místní obyvatelé a palestinské bezpečnostní zdroje uvedli, že brzy ráno vniklo do Gazy asi 50 tanků doprovázených buldozery. Armáda zaujala pozice nedaleko Rafáhu a na letišti v Gaze, které je už několik let mimo provoz. Izraelská armáda vnikla do pásma Gazy do hloubi asi osmi kilometrů, získala kontrolu nad hlavní komunikací a zablokovala východní přístup k Rafáhu, který leží u hranice mezi pásmem Gazy a Egyptem.

Od začátku současné ofenzivy izraelská armáda dosud tak daleko na palestinské území nepronikla. Jakmile tanky zaujaly pozice, vypálil izraelský letoun raketu na skupinu radikálů z organizace Islámský džihád. Čtyři osoby přitom zahynuly a 26 dalších bylo zraněno, informovaly bezpečnostní a zdravotnické zdroje.

Osmiletý chlapec přišel o život a další tři lidé byli lehce zraněni poté, co jejich dům zasáhla tanková střela. Izrael zahájil operace v pásmu Gazy poté, co 25. června ozbrojenci napojení na palestinské radikální vládní hnutí Hamas zabili dva izraelské vojáky a dalšího, devatenáctiletého Gilada Šalita, unesli.

Olmert chce 15 tisíc mezinárodních vojáků

Izrael si přeje, aby byly na jihu Libanonu rozmístěny mezinárodní síly v počtu 15 000 mužů. Ti by v oblasti působili do ukončení bojů mezi Izraelem a hnutím Hizballáh. V rozhovorech pro čtvrteční britské deníky The Times a The Financial Times to řekl izraelský premiér Ehud Olmert.

Konflikt, který začal 12. července, by mohl skončit, jakmile Rada bezpečnosti OSN vyslání takových sil schválí, věří Olmert. Tyto síly by měli tvořit "skuteční vojáci, a ne vysloužilci, kteří v jižním Libanonu stráví pár poklidných měsíců," poznamenal izraelský premiér. Podle něj by mělo jít o "bojové jednotky připravené aplikovat rezoluci OSN". "Myslím, že by měla sestávat z 15 000 vojáků. Myslím, že tak to mezinárodní společenství chápe," řekl Olmert.

Jednání OSN a OIC

OSN má ve čtvrtek vést konzultace se zástupci zemí, které by mohly vyslat své vojáky do mezinárodních mírových sil. O krizi na Blízkém východě ve čtvrtek v Malajsii na mimořádné schůzce jedná také výkonný výbor Organizace islámské konference (OIC). "Musíme ukázat připravenost přispět silami na mírové operace pod praporem OSN," prohlásil premiér hostitelské země Abdullah Ahmad Badawi před jednáním představitelů islámských států za zavřenými dveřmi.

Izrael je prý blízko svého cíle

Izrael je "velmi blízko" svému cíli v boji proti hnutí Hizballáh v Libanonu. A OSN bude o příměří hlasovat pravděpodobně příští týden. Prohlásil to izraelský premiér Ehud Olmert v rozhovoru pro čtvrteční vydání italského listu Corriere della Sera.

Židovský stát nemohl už déle čelit existující hrozbě poté, co Hizballáh pronikl 12. července na izraelské území a unesl dvojici vojáků, vysvětlil Olmert na dotaz po cílech izraelské ofenzívy. "Hizballáh si rozmyslí dvakrát, třikrát, mnohokrát, než na nás znovu zaútočí, a myslím, že jsme velice blízko tomuto cíli," řekl premiér.

Reklama

Související články

Izrael přerušil na 48 hodin boje

Izrael přerušil o nedělní půlnoci na 48 hodin své útoky na Libanon, aby se mohl vyšetřit masakr ve vesnici Kana, kde při bombardování v neděli zemřelo 54 lidí...

Výběr článků

Načítám