Hlavní obsah

Izraelská policie hledala důkazy o korupci premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská policie pokračovala v úterý druhým dnem v zátazích na státní administrativní budovy ve snaze zajistit dokumenty v rámci vyšetřování údajné korupce premiéra Ehuda Omerta. Zatímco v pondělí prohledala jeruzalémskou radnici, o den později to bylo ministerstvo obchodu a průmyslu.

Foto: Sebastian Scheiner, Reuters

Izraelský premiér Ehud Olmert

Článek

Olmert je podezřelý, že během působení v úřadu jeruzalémského starosty a později jako ministr přijal úplatky od amerického obchodníka. Předseda vlády přiznal, že od Morrise Talanského přijal sponzorské dary, které ale soukromě nezneužíval. Také Talanski, kterého v Izraeli vyslýchá policie, tvrdí, že se nedělo nic nelegálního.

Newyorský bankéř Talanski měl Olmertovi v 90. letech a po roce 2000 dát stovky tisíců dolarů v hotovosti. Nynější premiér Izraele byl starostou Jeruzaléma v letech 1993-2003, poté tři roky působil ve funkci ministra průmyslu a obchodu.

Olmert čelí hned několika vyšetřováním v rámci korupčních skandálů.

Podezření znepříjemňují premiérovu pozici nejen v domácí politice, ale také při vyjednáváních o míru s Palestinci. Poslední nařčení se navíc sešla s oslavami 60. výročí vzniku židovského státu.

Podle průzkumu, citovaného stanicí BBC, nevěří v Olmertovu nevinu jen každý šestý z deseti Izraelců. Premiér rezignaci odmítá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám