Hlavní obsah

Izraelská armáda potvrdila ostřelování školy OSN v pásmu Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Vyšetřování izraelské armády potvrdilo, že její příslušníci ostřelovali ve čtvrtek z minometu školu OSN v Bajt Hanúnu. Uvedlo ale, že palba nikoho neohrozila, protože dvůr školy byl prázdný. Podle palestinských zdrojů si vyžádalo 16 obětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael ostřeloval školu OSNVideo: Reuters

 
Článek

Podle listu Jerusalem Post bylo vyšetřování uzavřeno v noci na pondělí. Potvrdilo, že školu OSN, která sloužila jako útočiště pro uprchlíky, ostřelovala izraelská armáda z minometů.

Podle armádního mluvčího Petera Lernera už uzavřené vojenské vyšetřování ukázalo, že teroristé z Hamásu stříleli z pozemku školy OSN v Bajt Hanúnu. Izraelské síly odpověděly vypálením několika minometných granátů. Podle něj do areálu dopadla jedna střela a je „velmi nepravděpodobné, že mohla způsobit něčí smrt“. Dodal, že dvůr vedle školy byl v tu dobu prázdný.

Foto: Adel Hana, ČTK/AP

Krev a sandál po útoku na školu OSN v Bejt Hanúnu

Palestinské zdroje tvrdí, že školu ve městě Bajt Hanún zasáhly tři střely vypálené z izraelských tanků. Lidé schovaní ve škole se v okamžiku útoku údajně zrovna připravovali na evakuaci kvůli neustálým bojům v blízkosti budovy.

Foto: Majed Hamdan, ČTK/AP

Palestinec odnáší dívku zraněnou ve škole v Bejt Hanúnu

Při útoku zemřelo 16 lidí a dalších nejméně 200 bylo zraněno. Šéf OSN Pan Ki-mun ihned po útoku prohlásil, že je incidentem zděšen. Při tragédii podle něj zemřely zejména děti a ženy, o život ale prý přišli i zaměstnanci OSN, uvedl bez bližších podrobností. Současně ale odsoudil, že Hamás školu využíval jako úkryt pro zbraně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám