Hlavní obsah

Izraelská armáda operuje v pásmu Gazy

– JERUZALÉM/GAZA • Aktualizováno
Novinky, aš, Novinky, Ha´arec

Při pokračující operaci Izraelských obranných sil na jihu pásma Gazy zahynulo ve čtvrtek devět Palestinců včetně dvou radikálů, oznámila armádní mluvčí. Palestinské hnutí Hamás potvrdilo těžké boje u tábora Chán Junís, na který izraelské letectvo podniklo několik náletů. Palestinci pokračovali v ostřelování židovského státu, na jeho území dopadly tři rakety.

Foto: Amir Cohen , Reuters

Izraleský voják u Kibucu Ejn Hašlona po návratu z akce v pásmu Gazy

Článek

Cílem pokračující izraelské vojenské operace je zabránit dalšímu ostřelování Izraele palestinskými raketami. Izraelská armáda se proto snaží útočit na místa, odkud radikálové rakety odpalují. Současně podniká cílené nálety na polní velitele radikálních skupin.

Pozemní armáda za podpory tanků pronikla až k táboru Chán Junís, kde střela z tanku zabila radikála z Islámského džihádu, jeho matku a setru i bratra. Podle Palestinců dalších šest lidí střela zranila.

Palestinec zraněný tankovým granátem u tábora Chán Junís na jihu pásma Gazyfoto: Reuters/Ibraheem Abu Mustafa

Podle palestinských nemocničních zdrojů si poslední boje vyžádaly celkem pět mrtvých a 21 zraněných. Pět je jich v kritickém stavu. Většina utrpěla zranění při devíti nočních náletech na pásmo Gazy. Jeden mířil i na město Gaza. Terčem byl dům radikála z Islámského džihádu, Mohammeda Dadúha, který byl specialistou na raketové útoky. Padl při náletu minulý týden.

Izraleský tank u kibucu Ejn Hašlona po návratu z akce v pásmu Gazyfoto: Reuters/Amir Cohen

Operace však zatím nepřinesla výsledky. Území Izraele ve čtvrtek zasáhly tři palestinské rakety, dvě typu Kásam dopadly na jihu země na západním výběžku pouště Negev. Třetí dopadla ráno u města Aškelon, které neleží u hranic. Palestinci však použili mohutnější raketu ráže 122 milimetrů, kterou zřejmě dostali z Íránu a která má delší dolet než deset kilometrů, jaký mají podomácku vyráběné Kásamy. Několik jich použili už dříve.

Reklama

Související články

Izrael zabil členy Islámského džihádu

Při třech nočních izraelských náletech na pásmo Gazy proti palestinským radikálům odpalujícím rakety, zahynulo třináct Palestinců, především členů Islámského...

Výběr článků

Načítám