Hlavní obsah

Izraelci přerušili spolupráci s UNESCO, Japonsko neposlalo příspěvek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael v pátek přerušil spolupráci s Organizací Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Reagoval tak na čtvrteční schválení návrhu rezoluce, ve které organizace podle Izraele pomíjí židovské vazby na Chrámovou horu a Zeď nářků v Jeruzalémě. Japonsko odmítlo kvůli sporu ohledně masakru v Nankingu poslat finanční příspěvek za rok 2016.

Foto: bigstock.com

Skalní dóm v Jeruzalému.

Článek

"Po ostudném rozhodnutí členů UNESCO, kteří se rozhodli popřít historii a ignorovat tisícileté židovské vazby na Jeruzalém a Chrámovou horu, jsem oznámil izraelským zástupcům UNESCO, že přerušujeme veškeré profesionální kontakty s touto mezinárodní organizací," uvedl izraelský ministr školství Naftali Bennett.

Chrámová hora je předmětem sporů mezi Izraelci a Palestinci. Nacházejí se tam dvě významné mešity, v minulosti tam ale býval i židovský chrám. Právě kvůli posvátným místům v této části Jeruzaléma se před rokem rozhořela vlna násilností mezi Izraelci a Palestinci, která má již přes 250 obětí.

Rezoluce Okupovaná Palestina

Nová rezoluce s názvem Okupovaná Palestina používá pro místa v jeruzalémském Starém městě pouze muslimské názvy a kritizuje Izrael za "provokativní kroky, které narušují posvátnost a nedotknutelnost" oblasti.

Rezoluce se bude opět projednávat na plenárním zasedání organizace příští týden, neočekává se ale, že by se její text nějak měnil, poznamenala agentura AP. Izraelci a mnoho Židů po celém světě považují krok UNESCO za další příklad protiizraelských nálad v OSN, kde jsou Izrael a jeho spojenci v početní menšině oproti arabským zemím a jejich příznivcům.

Text rezoluce na schůzce v Paříži podpořilo 24 zemí, šest jich hlasovalo proti, 26 zemí se zdrželo. Podle britského listu The Guardian byly proti Spojené státy, Británie, Německo, Nizozemsko, Litva a Estonsko. Rusko a Čína patří mezi státy, které rezoluci podpořily.

Japonsko neposlalo příspěvek

Do sporu s UNESCO se dostalo také Japonsko. Odmítlo poslat finanční příspěvek za rok 2016. Podle japonského tisku je důvodem fakt, že do registru Paměť světa UNESCO byly loni zapsány dokumenty vztahující se k masakru, který v čínském městě Nanking za druhé světové války spáchali japonští vojáci.

Japonský ministr zahraničí Fumio Kišida potvrdil, že Tokio se rozhodlo nepředat organizaci UNESCO svůj každoroční poplatek téměř 40 miliónů dolarů (981 miliónů korun). Ve zdůvodnění pouze uvedl, že se Japonsko chce přesvědčit, že tato organizace funguje náležitě a že plní svůj cíl podporovat mír mezi členskými státy prostřednictvím vzdělání.

Země je přitom druhým největším přispěvatelem UNESCO po Spojených státech, jejichž vklad tvoří 9,7 procenta rozpočtu této organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám