Hlavní obsah

Izrael zaútočil na základnu v Sýrii. Syřané tvrdí, že dvě rakety sestřelili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Izrael zaútočil na pozice syrské armády u Damašku. Syřané dvě rakety zneškodnili, další ale způsobily škody, uvedla syrská státní tisková agentura SANA. Terčem měla být íránská základna u města Kisva 13 km od Damašku. Izraelská armáda se k akci nevyjádřila, napsal list Ha´arec.

Foto: Gil Cohen Magen , Reuters

Izraelský stroj F-16I startuje.

Článek

Podle zdrojů agentury SANA vystřelil Izrael rakety země-země těsně po půlnoci. Mířily na jeden z vojenských postů syrské armády u Damašku.

Podle syrského prohlášení syrská protivzdušná obrana dvě z těchto raket sestřelila.

SANA dodala, že útok způsobil hmotné škody. Podle prosyrského zpravodajského serveru Al-Masdar, který se odvolává na armádní zdroje, byl cílem útoku sklad munice syrské armády.

Podle opoziční syrské exilové organizace SOHR byly v Damašku slyšet mohutné exploze a v některých čtvrtích byly přerušeny dodávky elektrické energie.

O útoku je známo málo podrobností. Další syrské zdroje naopak uvádějí, že útok podnikla izraelská letadla, která přilétla do libanonského vzdušného prostoru.

BBC už dříve uvedla, že právě u Kisvy buduje Írán svou trvalou základnu, od ledna tam byly postaveny tři nové budovy a dvě další byly zrenovovány.

Izrael opakovaně tvrdí, že neumožní Íránu vybudovat v Sýrii vojenskou základnu. „Nedovolíme žádnou íránskou přítomnost v Sýrii a varovali jsme je, aby tam nebudovali továrny nebo vojenské základny, že jim to nedovolíme,“ řekl v listopadu při návštěvě Saúdské Arábie náčelník izraelského štábu Gadi Eisenkon.

Není to poprvé, co syrská protivzdušná obrana vyzbrojená moderními ruskými systémy zasáhla izraelské vzdušné prostředky. Jedno letadlo se jí podařilo zasáhnout 16. října. Podle izraelských zdrojů Syřané vypálili na izraelský průzkumný letoun letící v libanonském vzdušném prostoru raketu SA-5, ta ale cíl nezasáhla a v odvetě izraelské letouny vypálily rakety na baterii raket syrské protivzdušné obrany. [celá zpráva]

Izrael útočil na Sýrii už v půlce září, terčem bylo syrské vojenské výzkumné centrum. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám