Hlavní obsah

Izrael zabil v pásmu Gazy devět Palestinců včetně únosce Brita

Novinky, aš, Novinky, Ha´aretz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Při dvou izraelských útocích zahynulo ve středu večer v pásmu devět Palestinců včetně šesti radikálů z organizací Islámská armáda a Výbory lidového odporu. Jeden z radikálů byl zapleten do únosu britského novináře Alana Johnstona.

Článek

Pět radikálů z Islámské armády zahynulo, když raketa vypálená z letadla zasáhla auto u města Gaza. Byl mezi i jeden z únosců britského novináře Alana Johnstona, který byl zajat 12. března a na svobodu se dostal až 4. července.Tato malá radikální skupina se podílela loni i na únosu izraelského vojáka Gilada Šalita, jenž je stále v palestinských rukou.

Další čtyři Palestince, tři civilisty a jednoho člena Výboru lidového odporu zabila střela vypálená do oblasti u tábora Bajt Hanún.

Již během dne izraelské letectvo zasáhlo jednu z odpalovacích ramp palestinských raket Kásam mezi městy Bajt Hanún a Bajt Lahia, přičemž byli zraněni dva lidé. Šlo o odvetu za pokračující ostřelování Izraele. Ve středu na jeho území dopadlo devět raket Kásám, vypálených z pásma Gazy. Dvě dopadly do města Sderot, ale nikoho nezranily ani nezpůsobily žádné škody.

Do pásma Gazy také vjely během dne tanky a buldozery, které ničily vegetaci, v níž se radikálové odpalující rakety skrývají.

Izrael 19. září pohrozil odvetnou akcí za ostřelování a pásmo Gazy prohlásil za nepřátelské území. Důvodem bylo, že palestinské rakety zranily 69 izraelských vojáků.

Izrael plánuje opět uzavřít přechody do pásma Gazy i na palestinská území na Západním břehu Jordánu, neboť se blíží další velký židovský svátek sukkot. Délka trvání uzávěry nebyla oznámena a bude záviset na aktuální situaci.

Reklama

Související články

Ozbrojenci v Gaze unesli reportéra BBC

Maskovaní palestinští ozbrojenci unesli v pondělí reportéra BBC, když ho ve městě Gaza přinutili opustit svůj automobil. Novináři se podařilo před zajetím...

Výběr článků

Načítám