Hlavní obsah

Izrael vypoví ze země katarskou televizi Al-Džazíra

– Jeruzalém

Izraelské ministerstvo telekomunikací v neděli oznámilo, že chce zakázat působení panarabské stanice Al-Džazíra ve své zemi. Ministr Ajúb Kara zdůvodnil chystaný krok obviněním, že tuto stanici využívají militantní radikální skupiny k „podněcování” k násilí. Termín připravovaných opatření ministr neuvedl, oznámily zahraniční agentury. Al-Džazíra rozhodnutí izraelské vlády odsoudila a uvedla, že se proti němu bude bránit právními kroky.

Foto: Profimedia.cz

Redakce Al-Džazíry v Jeruzalémě

Článek

„V poslední době téměř všechny země v regionu, zejména Saúdská Arábie, Egypt a Jordánsko, dospěly k názoru, že Al-Džazíra podněcuje k terorismu a k náboženskému extremismu. Za této situace bylo zcestné, že tato stanice nadále vysílá z Izraele,” citovala ministra Karu agentura AFP.

Al-Džazíra se podle jeho prohlášení stala „hlavním nástrojem Islámského státu, Hamásu, Hizballáhu a Íránu”.

Kara, který je poslancem za stranu Likud premiéra Benjamina Netanjahua, řekl, že chce anulovat akreditace zpravodajů televize Al-Džazíra, zavřít jejich kancelář v Jeruzalémě a zablokovat vysílání stanice se sídlem v Kataru na místních kabelových a satelitních kanálech.

Al-Džazíru zakázaly i další země 

Provozovatelé kabelového vysílání podle ministra Kary souhlasili s jeho návrhem vypnout arabské a anglojazyčné vysílání Al-Džazíry. Zavření kanceláře této televize v Jeruzalémě bude vyžadovat další zákonnou úpravu, dodal ministr.

Izrael už dlouhá léta obviňuje Al-Džazíru ze zaujatosti při zpravodajském krytí konfliktu mezi ním a Palestinci.

Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt přerušily 5. června vztahy s Katarem, který obviňují z „podpory terorismu” a hlavně ze sbližování s jejich velkým regionálním rivalem Íránem. Přístup k vysílání stanice Al-Džazíra, založené před 20 lety katarskou vládou, byl v uvedené čtveřici zemí zablokován pro její údajnou "islamistickou orientaci".

Al-Džazíra má po celém světě bezmála 80 poboček a vysílá v různých jazycích.

Reklama

Výběr článků

Načítám