Hlavní obsah

Izrael: Vojenský jaderný program Íránu zpomalil, bombu by mohl mít až na jaře

Jeruzalém

Írán nedávno převedl část svého obohaceného uranu z vojenského do civilního jaderného programu, čímž zpomalil své jaderné vyzbrojení o zhruba osm měsíců. Teherán by se tak podle izraelského ministra obrany Ehuda Baraka mohl vyzbrojit atomovou bombou na jaře či v létě roku 2013, uvedla v pátek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Barak se tak vyjádřil ve čtvrtek večer v rozhovoru pro izraelskou televizní stanici Channel 2 TV. Z jeho slov lze podle AP usuzovat, že Izrael asi odkládá svůj pravděpodobný plán na útok proti íránským jaderným zařízením.

Tel Aviv spatřuje v jaderném programu Teheránu existenční hrozbu a opakovaně zdůraznil, že je odhodlán i vojensky zabránit Íránu získat atomovou zbraň. Možná by již udeřil, kdyby mu to nevymlouvala současná demokratická vláda v USA, která se snaží vyřešit krizi kolem Íránu sankcemi a jednáním.

Teherán trvá na tom, že jeho program je mírový, zaměřený jen na energetiku. Bývalý velitel íránských revolučních gard Mohsen Rezáí v íránské televizi PressTV v říjnu pohrozil, že v případě izraelského útoku na Írán bude íránská odpověď "smrtící".

Reklama

Související témata:

Související články

Izraelský premiér chtěl zaútočit na Írán

Předseda izraelské vlády Benjamin Netanjahu společně s ministrem obrany Ehudem Barakem v roce 2010 nařídili armádě připravit se k brzkému útoku na Írán....

Výběr článků

Načítám