Hlavní obsah

Izrael uzavřel pásmo Gazy i pro dodávky léků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM
Aktualizováno

Izrael uzavřel v pátek hranice s pásmem Gazy. Nařídil to ministr obrany Ehud Barak poté, co na Izrael dopadlo v posledních dnech více než sto palestinských raket. Podle armády budou hranice s Gazou uzavřeny několik dní. Zastaveny budou i dodávky paliv, potravin a léků. Palestincům, kteří potřebují ošetřit, bude umožněno hranice přejít. Izraelci rovněž zaútočili na budovu ministerstva vnitra, kterou zničili. Nikdo při tom nezemřel.

Foto: Nasser Nuri , Reuters

Izraelský ministr obrany Ehud Barak

Článek

Barak nařídil armádě, aby uzavřela všechny přechody s pásmem Gazy. V posledních dnech na Izrael dopadlo přes sto raket vypálených palestinskými radikály. Ostřelování pokračovalo i v pátek.

Během odvetných útoků zabila izraelská armáda více než dvacet palestinských radikálů. Dva padli v pátek. Podle izraelské armády se podařilo během posledních útoků zlikvidovat i vysokého vůdce radikálů, padlo však též několik civilistů.

Izraelský premiér Ehud Olmert už ve čtvrtek uvedl, že akce proti militantním Palestincům v Gaze budou pokračovat „bez kompromisů“.

Izrael už loni omezil kvůli ostřelování dodávky energií do Gazy, kvůli čemuž čelil kritice.

Zničena budova ministerstva vnitra

V pátek Izraelci rovněž letecky zaútočili v pásmu Gazy na budovu ministerstva vnitra ovládaného radikálním hnutím Hamás. Nikdo při tom nezahynul, čtyřpatrová budova byla v době náletu prázdná. Hlášena je nejméně dvacítka zraněných z okolí, palestinské zdroje hovoří o 60 lidech. Zranění tří z nich mají být vážná. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám