Hlavní obsah

Izrael uzavřel Palestincům přechody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael v pátek uzavřel všechny hraniční přechody na palestinská území. Ohlásila to izraelská armáda, podle níž je opatření reakcí na středeční útok v Tel Avivu, při němž byli zabiti čtyři Izraelci. Uzavírka hranic potrvá do nedělní půlnoci, uvedla agentura AFP.

Foto: Mussa Qawasma, Reuters

Hraniční kontrola v Betlémě

Článek

Přechody na Západní břeh Jordánu a do pásma Gazy budou podle armádního mluvčího smět lidé využít pouze výjimečně ze zdravotních či humanitárních důvodů. I po ohlášené uzavírce v pátek ráno však podle AFP přes přechody v Betlémě a v oblasti u Ramalláhu proudily davy Palestinců.

Izraelská vláda už ve čtvrtek ohlásila, že v reakci na útok v Tel Avivu vyšle na Západní břeh Jordánu dva armádní prapory, a ruší cestovní povolení pro zhruba 83 tisíc Palestinců v době ramadánu. Rovněž zrušila povolení pro 204 příbuzných útočníků, jimiž byli dva bratranci z města Jatta.

Přestanou vracet těla rodinám

Mladíci ve věku 21 a 22 let v přestrojení za ortodoxní Židy ve středu stříleli do lidí na rušném telavivském tržišti. Zabili čtyři lidi a dalších 16 zranili. Následně je dopadla policie.

Nová vlna násilností začala loni na podzim. O život během ní přišlo 32 Izraelců a nejméně 207 Palestinců, ale také dva Američané a dva občané Eritreje a Súdánu.

Agentura AFP informovala, že nově jmenovaný ministr obrany Avigdor Lieberman nařídil, aby se těla Palestinců zabitých při jejich útocích přestala vracet rodinám.

Související témata:

Foto: Jiří Roškot, Právo

Islámská svatyně na Chrámové hoře: Skalní dóm, a skála, na níž byl v 7. století postaven, je nejznámější pamětihodností Jeruzaléma.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám