Hlavní obsah

Izrael spalují požáry, do země spěchá zahraniční pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv
Aktualizováno

Izrael sužují rozsáhlé lesní požáry. Plameny zemi spalují takřka po celé její délce, evakuováno už bylo na 60 tisíc lidí. Místní hasiči už na živel nestačí a židovský stát proto požádal o pomoc mezinárodní společenství. Prosbu vyslyšeli v Rusku, Řecku, Itálii, Chorvatsku a na Kypru. Řečtí a kyperští hasiči už jsou na místě. V polovině případů byly požáry založeny úmyslně.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael spalují lesní požáryVideo: Reuters

 
Článek

Nejhorší situace je v okolí Haify na severu země, kde se navíc někdo pokusil sabotovat hasiče. „Vím určitě, že se pokusili založit požár v hasičské stanici, aby tak sbor v Haifě paralyzovali,“ řekl izraelskému armádnímu rádiu velitel tamních hasičů Šimon Ber Ner.

To, že až polovinu požárů založili žháři, armádnímu rádiu potvrdil ministr pro veřejnou bezpečnost Gilad Erdan. V oblasti Jeruzaléma už policie pro podezření ze žhářství zatkla čtyři lidi. Policejní mluvčí Micky Rosenfeld podle BBC informoval, že jde o Palestince, kteří by měli ještě během čtvrtka stanout před soudem.

Jen z Haify byly evakuovány stovky lidí, protože se plameny blíží k severní části města. Mezi obcemi Binjamina-Giv'at Ada a Hadera nejezdí vlaky, železniční doprava v Caesareji byla zcela zastavena a uzavřena byla dálnice v Jeruzalémě a dálnice číslo 22 v Haifě.

Izraelská elektrárenská společnost vyhlásila pohotovost, protože požáry poškodily vedení a hrozí, že se některé oblasti ocitnou bez proudu. Oběti na životech ani žádná vážná zranění zatím hlášeny nejsou. Na sedmadvacet lidí ale zdravotníci ošetřili poté, co se nadýchali dráždivým dýmem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám