Hlavní obsah

Izrael simuloval neohlášený útok na Írán

Tel Aviv

USA budou příští rok chtít pokračovat v jednání o jaderném programu Íránu a Izrael bude diplomaticky odsunut stranou. Vyplývá to ze simulace sehrané v ústavu studií národní bezpečnosti Telavivské univerzity. Izraelci při ní probrali situaci při předem neohlášeném útoku speciálního izraelského komanda na těžkovodní reaktor v íránském Aráku. Informovala o tom v úterý agentura Reuters.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

Izrael zůstává přesvědčen o tom, že ani nové protiíránské sankce, o nichž se jedná, nic nevyřeší. Jinou možností je podle něj vojenské řešení.

Ze simulace telavivského pracoviště ale vyplývá, že prezident USA Barack Obama od svého tlaku na dialog neustoupí v žádném případě. Írán prý bude pokračovat v obohacování uranu, s čímž nakonec Západ bude souhlasit, i když neochotně.

"Íránci z toho vyšli líp než Američané, protože byli víc odhodláni trvat na svém," řekl bývalý národní bezpečnostní poradce Giora Eiland, který při listopadové simulaci představoval Netanjahua.

Obama, hraný bývalým izraelským diplomatem s rozsáhlými kontakty v USA Zvi Rafiahem, při simulaci s "Netanjahuem" několikrát hovořil, ale ve spěchu a neurčitě. Zjistili jsme, že naše schopnost odvrátit Američany od Íránců a Evropanů jsou omezené. Mohli jsme hrát s jedinou kartou, totiž s vojenskou. A ta je slabá," řekl Eiland.

Izrael má bez USA svázané ruce

Izraelský preventivní útok na Írán by podle Aharona Zeevi-Farkašněje íránský zbrojní program jedině urychlil, protože Írán by se pak v roli oběti dovolával mezinárodního porozumění. Na simulovaný útok Aráku Chameneí, kterého hrál Zeevi-Farkašnej, odpověděl předváděním vlivu Íránu v blízkosti území Izraele a USA tím, že vyslal velitele revolučních gard do Sýrie a Venezuely. Obama na to při simulaci k Netanjhauově hrůze nereagoval silou, nýbrž pouze rozšířením bezpečnostních záruk Izraeli.

Eiland výsledek simulace shrnul takto: "Izrael nemůže jednat sám, ale v souladu s USA. Domluví-li se Amerika s Íránem, nebude Izrael muset na Írán útočit."

Reklama

Související témata:

Související články

Írán odpálil raketu dlouhého doletu

Írán provedl úspěšnou zkoušku modernizované verze dvoustupňové rakety Sedžíl 2 s doletem až 2000 kilometrů. Ve středu to oznámila státní televize.

Výběr článků

Načítám