Hlavní obsah

Izrael sestřelil nad jaderným reaktorem balón

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Bojový letoun izraelské armády ve čtvrtek sestřelil objekt přelétající nad jaderným reaktorem Dimona. Podle prvních zatím nepotvrzených zpráv šlo zřejmě o balón bez posádky, oznámila agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Armádní mluvčí potvrdila sestřelení "podezřelého objektu, pravděpodobně balónu, v jižním Izraeli". Izraelská média informovala, že balón byl bez posádky, ale poháněný motorem.

V jaderném zařízení Dimona podle obecného přesvědčení vyrobil Izrael přes 200 nukleárních hlavic. Izrael však nikdy tento předpoklad světových expertů nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Vzdušný prostor nad Dimonou je zónou, kde je zakázán letecký provoz.

V říjnu izraelská vojenská letadla zadržela ultralehký stroj, který do této zóny vletěl náhodně, a přinutila ho k přistání na nouzové ploše v jižním Izraeli.

Během šestidenní války v roce 1967 izraelská raketa země-vzduch sestřelila poškozený izraelský stíhací bombardér, který zbloudil do zakázané zóny. Jeho pilot přišel o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám