Hlavní obsah

Izrael se chystá propustit desítky Palestinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izrael v pondělí propustí 87 palestinských vězňů. Označuje to za gesto podpory palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse před konferencí sponzorovanou USA. Na svobodu se dostanou členové Abbásovy strany Fatah a menších sekulárních frakcí, kteří nebyli odsouzeni za přímou účast na atentátech proti Izraelcům.

Článek

Vězni budou propuštěni z pouštní věznice Kiciot. "Propuštění vězňů se (...) uskuteční do odpoledne," citoval Reuters nejmenovaný vládní zdroj.

Palestinci vidí v téměř 11 000 svých krajanů vězněných v Izraeli hrdiny boje proti okupaci. Mnozí Izraelci naproti tomu říkají, že podobné amnestie jen podporují aktivity palestinských extremistů.

Rozpory ohledně blízkovýchodní konference

Propuštění skupiny vězněných Palestinců předchází plánované úterní schůzce izraelského premiéra Ehuda Olmerta a palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Oba státníci budou diskutovat o společné deklaraci, která má být předložena na mezinárodní schůzce k Blízkému východu ve Spojených státech. Konference je iniciativou amerického prezidenta George Bushe a má se konat v listopadu.

Zatím ovšem stále ještě přetrvávají na palestinské a izraelské straně rozpory pokud jde o očekávání, která do konference vkládají. Abbás vyzval k definitivnímu řešení problémů, klíčových pro ustavení palestinského státu, tedy otázky hranic, budoucího statusu Jeruzaléma a tématu palestinských uprchlíků. Olmert si ovšem přeje jen nezávaznou deklaraci o záměrech.

Olmert a Abbás se od června setkávají pravidelně. Je to součást plánu Spojených států, jak podpořit vůdce Fatahu na okupovaném západním břehu Jordánu a izolovat Hamas v pásmu Gazy.

Reklama

Související články

Izrael propustí další vězněné Palestince

Izraelská vláda v neděli schválila propuštění dalších 90 palestinských vězňů z řad umírněného hnutí Fatah. Oznámil to vládní mluvčí David Baker. Izraelský...

Výběr článků

Načítám