Hlavní obsah

Izrael propustil další stovky palestinských vězňů

– JERUZALÉM

Izrael v pondělí ráno propustil 429 palestinských vězňů. Stalo se tak v rámci nového úsilí, kterým se izraelská vláda snaží s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem obnovit mírový proces.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Palestinští vězňové čekající na propuštění.

Článek

Propuštění skupiny Palestinců z izraelských věznic mělo začít v neděli, ale bylo odloženo o den. Důvodem byla nedělní zahraniční cesta předsedy palestinské samosprávy Abbáse, který chtěl být osvobození vězňů přítomen.

Izraelci slíbili Palestincům propuštění vězňů před listopadovým blízkovýchodním summitu v americkém Annapolisu. Byla to pobídka k zahájení přímých izraelsko-palestinských rozhovorů. Ty by měly podle společného plánu obou národů a USA v roce 2008 vyvrcholit uzavřením mírové dohody.

V Izraeli je dále vězněno kolem 10 000 Palestinců. Ve dvou termínech bylo již letos propuštěno 350 vězňů. Židovský stát vybírá k propuštění dosud zásadně jenom ty, kteří se nepodíleli na protiizraelských atentátech. Palestinská strana trvá na osvobození všech.

Reklama

Související články

Izrael začal propouštět palestinské vězně

Izrael v pátek ráno zahájil propuštění 255 palestinských vězňů. Tímto gestem se Tel Aviv snaží posílit pozici palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse, který...

Výběr článků

Načítám