Hlavní obsah

Izrael přiznal, že vyjednává se Sýrií o míru

Novinky, rei
JERUZALÉM

Izrael ve středu přiznal, že vyjednává se Sýrií o míru. Prostředníkem v rozhovorech je podle kanceláře premiéra Ehuda Olmerta Turecko. Jeruzalém tak oficiálně potvrdil zprávy médií o mírových rozhovorech. Podle těch měl ochotu Izraele vrátit Sýrii Golanské výšiny tlumočit syrskému prezidentovi Bašáru Asádovi turecký premiér Recep Erdogan v dubnu.

Článek

Izrael a Sýrie jsou stále technicky vzato ve válečném stavu. Zatímco Egypt a Jordánsko s Izraelem mír uzavřely, ztroskotalo poslední kolo syrsko-izraelských rozhovorů v roce 2000 kvůli neshodám kolem rozsahu stažení z Golanských výšin, jež Izrael obsadil za války v roce 1967.

Úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta už loni v červnu potvrdil, že byl v kontaktu se syrskou vládou a tajně vyjednával o možnosti mírových jednání prostřednictvím třetí strany.

Sýrie požaduje návrat Golanských výšin. Izrael si zase přeje vstřícnější jednání Damašku, který by měl přestat podporovat radikální palestinské skupiny i libanonský Hizballáh. Ten dosáhl podle ve středu oznámené dohody velkého úspěchu v domácí politice. Za slib, že nebude blokovat volbu prezidenta dostane 11 křesel ve vládě, tedy víc, než původně požadoval.

Dubnové zprávy ze Sýrie, že je Izrael připraven stáhnout se z Golanských výšin, vyvolaly pozdvižení v izraelském parlamentu. „Olmertova připravenost stáhnout se je bezprecedentní odevzdaností,“ řekl listu Ha’arec Juval Steinitz ze strany Likud. S mnoha dalšími zákonodárci proto volá po přijetí zákona, který by stažení z Golanských výšin podmínil národním referendem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám