Hlavní obsah

Izrael přiznal ostřelování íránských cílů v Sýrii

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelská armáda oznámila v noci na pondělí, že ostřelovala íránské cíle v Sýrii. V prohlášení rovněž varovala syrskou vládu, aby neútočila na izraelské území. Oznámení přišlo několik hodin poté, co v neděli Izrael sestřelil raketu nad Golanskými výšinami. Sýrie před sestřelením rakety uvedla, že zmařila několik izraelských náletů u Damašku. Útoky se vyžádaly životy čtyř syrských vojáků, oznámily ruské agentury.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Izrael ostřeloval íránské cíle v SýriiVideo: Reuters

 
Článek

Tři izraelské noční útoky v Sýrii si vyžádaly životy čtyř syrských vojáků, dalších šest bylo zraněno. Poškodily také mezinárodní letiště v Damašku, uvedla agentura TASS s odvoláním na ruské vojáky působící v Sýrii. Syrská protivzdušná obrana podle tohoto zdroje zničila více než 30 střel a naváděných bomb. Exilová organizace SOHR monitorující dění v Sýrii tvrdí, že izraelské údery zabily 11 lidí.

„Zahájili jsme ostřelování íránských cílů na syrském území. Varujeme syrskou armádu, aby se nepokoušela ničit izraelské jednotky či izraelské území,” uvedla v noci izraelská armáda na Twitteru.

Foto: Reuters

Střela nad Sýrií

Izrael zaútočil v neděli poté, co íránské síly vypálily z území Sýrie desítky raket směrem na Izrael, řekl armádní mluvčí podle listu Ha´arec. „Varovali jsme Syrské ozbrojené síly, aby se nepokoušely ublížit izraelským silám nebo území,“ stojí v prohlášení armády. Ta také potvrdila, že útočila na postavení Íránských revolučních gard v Sýrii., ale že napadené byly též jednotky syrské protivzdušné obrany.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Izraelské obreněnce u hory Hermon

Mezi deseti cíli byly i skladiště zbraní na mezinárodním letišti v Damašku a íránský výcvikový tábor na území Sýrie, uvedla armáda

Syrská tisková agentura SANA citovala syrský vojenský zdroj, podle kterého Izrael podnikl „intenzivní útok vlnami řízených střel“, ale že se většinu z nich podařilo sestřelit.

Vymažeme sionisty ze Země, zní z Íránu

Ostře na útok zareagoval velitel íránských vzdušných sil Azíz Násirzádí: „Mladí lidé v letectvu jsou plně připraveni a nemohou se dočkat, až se střetnou se sionistickým režimem a vymažou ho ze Země.”

K nedělnímu vzájemnému ostřelování se vyjádřil také izraelský premiér Benjamin Netanjahu, který byl ten den na návštěvě v Čadu. „Máme stálou politiku ničit íránské cíle v Sýrii i každého, kdo se nám snaží ublížit. Tato politika se nemění, ať jsem v Izraeli, nebo na historické návštěvě v Čadu,” uvedl Netanjahu, který v neděli oznámil obnovení diplomatických vztahů s touto africkou zemí po téměř půlstoletí.

Kvůli napětí se nelyžuje

Izraelská armáda rovněž oznámila, že dnes zůstane uzavřen lyžařský areál na hoře Hermon. Ta leží na hranicích mezi Sýrii a Izraelem v oblasti Golanských výšin, jejichž dvě třetiny okupuje Izrael. Ten je obsadil během dvou válek v roce 1967 a v roce 1973, roku 1981 je v rozporu s rezolucemi OSN anektoval. Východ Golan je syrský a na části Golan je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF.

Izrael v předchozích letech provedl stovky leteckých útoků na syrské území, kde míří na íránské cíle a na spojence Íránu z libanonského Hizballáhu. Na rozdíl od nynějška se k však dosud nikdy nevyjadřoval a nepřiznával, že je podnikl.

Írán pomáhá spolu s Ruskem syrskému prezidentu Bašáru Asadovi v občanské válce, Izrael se ale obává rozmáhání íránského vlivu v blízkosti svého území.

Reklama

Výběr článků

Načítám