Hlavní obsah

Izrael přitvrdil vůči Hamásu, ten mluví o vyhlášení války

– JERUZALÉM
Novinky, BBC, rei, aš, Haaretz

Bezpečnostní rada státu Izrael ve středu vyhlásila pásmo Gazy, které od června ovládá hnutí Hamás, nepřátelským celkem. Reaguje tak na pokračující ostřelování židovského státu raketami palestinských milicí. Informovala o tom izraelská média. Hamás to v reakci označil za "vyhlášení války".

Článek

Rada jednomyslně odhlasovala řadu sankcí, jež se budou stupňovat v případě, že bude pokračovat ostřelování izraelského území raketami Kásam ze strany palestinských milicí. Vyhlášení pásma Gazy za nepřátelské území umožňuje přerušit dodávky elektrické energie, paliv a vody do území, které od půlky června plně kontroluje radikální hnutí Hamás.

Izraelský ministr obrany Ehud Barak Foto: REUTERS/David Silverman

Plán předložil ministr obrany Ehud Barak, který není příznivcem velké vojenské operace v pásmu. Barak jako prioritu vidí přerušení dodávek elektrické energie a paliv na minimum, které by umožňovalo napájet pouze nemocniční generátory v pásmu Gazy. Podobně mají být omezeny také dodávky potravin a léků. Ministři rozhodli, že se zatím neuzavře vodovod, jak se očekávalo.

Vyhlásili nám válku, tvrdí Hamás

"Je to vyhlášení války a pokračování zločineckých, teroristických akcí sionistů proti našemu lidu," citovala agentura Reuters mluvčího Hamásu v pásmu Gazy Fauzího Barhúma.

"Cílem (Izraelců) je nechat vyhladovět naše lidi a přinutit je přistoupit na potupné formulace, které mohou vzejít z takzvané listopadové mírové konference," prohlásil Barhúm.

OSN to může považovat za porušení mezinárodního práva

Tlak veřejnosti na odvetné kroky ze strany izraelské vlády vzrostl před dvěma týdny poté, co na základnu armády dopadly dvě rakety, které zranily 69 vojáků.

Palestinští militanti tvrdí, že jejich útoky jsou jen odpovědí na izraelské akce v Gaze a na Západním břehu. Rozhodnutí izraelských představitelů kritizují jako kolektivní trest, který je v rozporu s mezinárodněprávními ustanoveními.

Také představitel OSN uvedl, že i když je pásmo Gazy formálně okupováno Izraelem, byť jeho vojáci se z něj stáhli, a Izrael kontroluje hraniční přechody do oblasti, kolektivní trest pro všechny obyvatele pásma může být považován za porušení mezinárodního práva.

Izraelští ministři se nařčením snažili vyhnout tím, že nehlasovali pro úplné přerušení dodávek.

Mezitím ve středu informoval izraelský rozhlas o setkání odvolaného palestinského premiéra Ismaíla Haníji z hnutí Hamás s vůdci Islámského džihádu. Podle rozhlasu se je snaží přesvědčit o zastavení ostřelování izraelského území.

Odvetné kroky Izraele v případě pokračování ostřelování

V první fázi odpoví Izrael na raketový útok přerušením dodávek elektřiny.

Druhým krokem má být drastické omezení přísunu paliv (rozhodnutí závisí ještě na právním přezkoumání smlouvy mezi izraelským ministerstvem dopravy a palestinskou samosprávou)

Bezpečnostní rada vyhlásila pásmo za nepřátelské území v den, kdy do Izraele přilétá na dvoudenní návštěvu americká ministryně zahraničí Condoleeezza Riceová, která se má sejít s vysokými izraelskými představiteli i předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem, který je členem Fatahu, konkurenčního hnutí Hamásu.

Reklama

Související témata:

Související články

Palestinský Hamás ignoruje rozpuštění vlády

Palestinský premiér a reprezentant radikálního hnutí Hamás Ismáíl Haníja v pátek uvedl, že jeho vláda bude i nadále zasedat, přestože palestinský prezident...

Palestinský prezident jmenoval nového premiéra

Novým premiérem Palestiny se v pátek stal nezávislý Salám Fajad. Do čela prozatímní vlády ho v pátek odpoledne jmenoval prezident Mahmúd Abbás, poté, co spory...

Výběr článků

Načítám