Hlavní obsah

Izrael přehodnocuje neutralitu v syrské válce, bojí se al-Káidy

– Jeruzalém
Novinky,

Izrael se dosud nijak nevměšoval do občanské války, která už tři roky pustoší Sýrii. Podle serveru Debka File ale nyní zvažuje změnu postoje, neboť v zemi působí na 30 tisíc bojovníků džihádu napojených na al-Káidu. V případě přímého ohrožení by mohl podniknout i přeshraniční útok.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Hlídková věž OSN na Izraelci kontrolovaných Golanských výšinách

Článek

O vysokém počtu bojovníků svaté války informoval vysoký představitel vojenské rozvědky Izraelských obranných sil. Zatímco na počátku syrské občanské války působilo v zemi na 2000 bojovníků napojených na al-Káidu, nyní je jich už 30 tisíc.

Zpravodajský důstojník varoval, že po svržení Asadova režimu by se mohli obrátit proti Izraeli. Současně dodal, že v pásmu Gazy působí dalších 1200 bojovníků napojených na al-Káidu, kteří by se mohli k akci připojit. Nebezpečí je o to větší, že se prohloubila spolupráce mezi syrskou odbočkou al-Káidu v Iráku a v Levantě a salafisty na Sinaji, kteří se spojili v Jeruzalémskou frontu Ansar Bajt al-Makdis. Salafisté minulý týden vypálili na izraelský Ejlat dvě rakety Grad.

Bojovníci svaté války v Sýrii

V Sýrii v současnosti působí čtyři velké skupiny bojovníků džihádu, které jsou spojené s al-Káidou nebo k ní mají blízko. Především je to al-Káida v Iráku a v Levantě, která okupuje nejen značnou část irácké provincie Anbár a části měst Fallúdža a Ramádí, ale také rozsáhlé oblasti na východě Sýrie včetně ropných polí.

Fronta An-Nusra se sice od Islámského státu po krátkém propojení oddělila, aby neztrácela příznivce v Sýrii, kteří nepodporují přímo tvrdé akce Islámského státu, ale slíbila věrnost šéfovi al-Káidy Ajmánu Zavahrímu. Patří k nejlépe organizovaným v Sýrii.

Izrael nemá zkušenosti s bojem proti velkým a dobře vyzbrojeným skupinám teroristů
představitel vojenské rozvědky Izraelských obranných sil

Méně známé je hnutí Ahram aš-Šám, které se také oddělilo od Islámského státu. Proti němu dokonce bojuje v rámci Islámské skupiny sedmi organizací. Jeden z jeho předáků je však členem al-Káidy. Má asi 150 tisíc bojovníků včetně řady salafistů a má také podporu Saúdské Arábie.

Poslední skupinou je Islámská armáda, ta je nejvýraznější vzbouřeneckou silou v okolí Damašku a má také podporu Rijádu. Cvičí ji pákistánští instruktoři.

Důstojník neuvedl, jak by mohl vypadat případný zásah proti těmto skupinám. Z vojenských zdrojů ale Debka File zjistil několik možných podob, zahrnujících i přímé letecké útoky na skupiny bojovníků džihádu u izraelských hranic nebo vytvoření nárazníkového pásma s loajální syrskou milicí. Upozorňuje ale, že Izrael nemá zkušenosti s bojem proti velkým a dobře vyzbrojeným skupinám teroristů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám