Hlavní obsah

Izrael nechce svrhnout Hamás, tvrdí velvyslanec Jaakov Levy

Novinky, Alex Švamberk
PRAHA

Izraelský velvyslanec v ČR Jaakov Levy Novinkám v neděli telefonicky potvrdil, že hlavním cílem probíhající operace v Gaze je zabránit palestinským radikálům odpalovat rakety a granáty na území židovského státu. Podle něj není cílem svrhnout Hamás. Levy se začátkem týdne zúčastní jednání Karla Schwarzenberga v Izraeli. Šéf české diplomacie v neděli kvůli aktuálnímu izraelskému útoku na pásmo Gazy odjel na Blízký východ. Ani Levy neřekl, kdy operace Lité olovo skončí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Velvyslanec státu Izrael v ČR Jaakov Levy

Článek

Může Izrael skutečně dosáhnout vojensky cíle a zcela zabránit ostřelování svého území raketami palestinských radikálů, které se dají sestavit třeba v garáži?

Myslím si, že je realistické omezit fenomén odpalování raket a minometných granátů Hamásu na území Izraele. Pravděpodobně je nebude možné zcela eliminovat, ale já věřím, že půjde razantně omezit množství raket, které jsou denně na Izrael odpalovány. To je vojenský cíl operace.

Není skutečným cílem operace svrhnout Hamás v Gaze, když i americká ministryně zahraničí Condoleeza Riceová uvedla, že Spojené státy chtějí dosáhnout na Blízkém východě nového příměří, které by už nevedlo ke statu quo?

Ne, nám nejde o to změnit režim v Gaze. Náš cíl je velmi podobný tomu, co Riceová říkala. Jde o změnu stavu a nastolení nového, v němž si desetkrát rozmyslí, než začnou zase odpalovat rakety.

Neobáváte se, že veřejné mínění donutí Izrael ukončit operaci v Gaze ještě dříve než bude cíle dosaženo?

Očekávám, že veřejnost pochopí, že je netolerovatelné, aby Izraelci každodenně strádali od vypalovaných raket. Chránit vlastní obyvatele je závazek státu vůči jeho občanům. Snažíme se vyhnout civilním obětem mezi Palestinci, jak to jen lze. Míříme jen na bojovníky Hamásu, militanty a místa, z nichž se odpalují rakety. Budu doufat, že veřejné mínění pochopí izraelské motivy a bude s nimi sympatizovat.  

Máte nějakou představu, jak dlouho bude operace trvat?

Pro Izraelce je to taky velmi důležitá otázka, ale nejdůležitější je uspět ve výrazném omezení schopností Hamásu odpalovat rakety a nastolit stav, který by bránil tomu, aby mohli toto násilí vůči nám opět uplatňovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám