Hlavní obsah

Izrael má druhého vězně X. Neví se o něm vůbec nic

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Bývalý agent tajné služby Mossad Ben Zygier nebyl jediným, koho Izrael věznil v naprostém utajení a anonymitě. Ve věznici Ajalon v době jeho věznění zadržovali ještě druhého vězně X, napsal server Haaretz s poukazem na starší soudní dokument zveřejněný v úterý. O tajemném muži se nic neví.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Ajalon v Ramle nedaleko Tel Avivu

Článek

Jediný záznam potvrzující existenci vězně, je záznam soudu ve městě Rišon le-Cijon z října 2011, který se zabýval vládou dlouho utajovanou sebevraždou Zygiera.

„Stojí za zaznamenání, že existují konkrétní a podrobná pravidla, která byla využita v případě předchozího obyvatele bloku 15 (atentátník na expremiéra Jicchaka Rabina Jigal Amir - pozn. red.) a také v případě vězně zadržovaného odděleně v bloku 13,“ uvádí dokument. Následuje krátký dodatek, podle něhož má věznění neznámého muže podobnou povahu jako věznění Zygiera.

Nic jiného se o druhém vězni X neví. Není známa jeho totožnost ani důvod, proč byl vězněn, nebo dokonce ani to, jestli se ve vězení stále nachází.

Je to vážnější, tvrdí právník

Existenci druhého vězně X však potvrdil Avigdor Feldman, který byl právním zástupcem Zygiera před jeho smrtí. V izraelském rozhlase však jen dodal, že důvody věznění druhého muže jsou mnohem senzačnější a fascinující.

„Tyto zločiny byly mnohem závažnější,“ poznamenal právník a doplnil, že případ „naznačuje mnohem vážnější bezpečnostní selhání“.

„Když jsem o tom případu slyšel, byl jsem, jako občan Izraele, v šoku,“ řekl Feldman.

Kamera na cele v den sebevraždy nefungovala

Případ anonymně vězněného Bena Zygiera, který se ve vazbě oběsil, vyšel najevo letos na jaře.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu se na poslední chvíli snažil zveřejnění zpráv o případu zabránit osobním setkáním s šéfy izraelských médií. Předseda vlády argumentoval bezpečnostními hledisky.

Australan Zygier měl pracovat pro izraelskou rozvědku Mossad. Údajně se mu nelíbilo stažení z terénu kvůli nespokojenosti s jeho prací a rozhodl se jednat na vlastní pěst, když se snažil získat muže napojeného na libanonské radikální hnutí Hizballáh. Druhá strana jej však využila a Zygier nakonec vyzradil jména dvou důležitých informátorů v Libanonu, kteří pak byli zatčeni.

Zygier se v roce 2010 oběsil na toaletě své cely. Ze soudního dokumentu zveřejněného v úterý plyne, že kamera sledující dění v této části cely v inkriminovaný den nefungovala.

Poté, co vyšel případ najevo, prohlásil ministr pro veřejnou bezpečnost Jicchak Aharonovič v parlamentu, že v Izraeli už nejsou žádní další anonymně věznění lidé.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael přiznal existenci tajemného vězně X

Izraelská vláda ve čtvrtek poprvé přiznala, že věznila Australana žijícího v Izraeli, o němž média informovala jako o neznámém vězni X. Jeruzalém potvrdil, že...

Výběr článků

Načítám