Hlavní obsah

Izrael kvůli tunelům Hamásu chystá „oči” vidící do podzemí

Právo, Taťána Voců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tel Aviv

Izrael usilovně pracuje na systému odhalování tunelů, které hloubí jak palestinské radikální hnutí Hamás, tak libanonský Hizballáh. Spolupracuje přitom s USA, které by pro unikátní zařízení měly využití na „horké“ hranici s Mexikem.

Foto: Reuters

Hamás používá tunely k propašování teroristů na izraelské území.

Článek

Pro Izraelce jde o závod s časem: vše naznačuje, že Hamás se aktivizuje a může chystat další válku.

Systém k detekci tunelů bude mít pro Izrael stejný význam jako protiraketový deštník Iron Dome (Železná kupole), jenž chrání před střelami odpalovanými z Gazy. Na „oči vidící do podzemí“ už Izraelcům Spojené státy přispěly 120 milióny dolarů (2,8 miliardy Kč).

Židovský stát potřebuje zařízení k odhalování tunelů, jež buduje Hamás na hranici s pásmem Gazy a Hizballáh na severu, pod hranicí s Libanonem.

Izraelské firmy Elbit Systems a Rafael Advanced Defence System, které vyvinuly Iron Dome, přiznaly, že se na vývoji podzemního štítu podílejí. Spolu s nimi je do projektu zapojeno padesát až sto menších firem. Nikdo ale nechce nic bližšího ani naznačit – věc je velmi citlivá. „Cokoli o těch technologiích řeknu, by mohlo Hamásu pomoci,“ odmítl dotazy podle listu The Jerusalem Post generál Nican Alon, šéf operačního velení generálního štábu izraelské armády.

Tunely radikálové používají léta

Podle Jiftaha Šapira, analytika Izraelského ústavu pro národně-bezpečnostní studie, je největším problémem odhalení už hotového, tedy funkčního tunelu. „Problémy nastávají, když už to není jen díra v zemi. Pak je podle všeho třeba nasadit tzv. geofony – senzory, které se s řízenými výbuchy používají v ropném průmyslu k detekci poruch geologických útvarů,“ řekl.

Hamás se zřejmě aktivizuje. Někteří analytici soudí, že je to pod vlivem radikálů z teroristické organizace Islámský stát, kteří do palestinského hnutí pronikli. V každém případě sází na osvědčenou strategii: pomocí tunelů se totiž ozbrojencům Hamásu i během letní války v Gaze v roce 2014 dařilo rychle pronikat na izraelské území a nečekaně udeřit jak na vojáky, tak na civilisty.

Hloubení tunelů běží zjevně velmi intenzivně a nezastavilo je ani to, že hnutí přišlo jen v posledních týdnech v podzemí o téměř tři desítky mužů. Zahynuli ve zborcených výkopech pod hranicí mezi Izraelem a Gazou.

Nehody Hamás nezastaví

Podle hnutí za tyto nehody mohou silné deště a také Egypt – ten tunely, sloužící hlavně k pašování všeho včetně zbraní a mířící ke svému území, totiž nechává zaplavit.

Pro Izrael ruch v podzemí znamená, že Hamás může chystat válku. Tunely se kvůli pašování peněz a zbraní stavěly už v 80. letech minulého století, za první palestinské intifády.

Významný rozmach ale zaznamenaly až po puči z roku 2007, kdy Hamás vytlačil z pásma Gazy umírněné hnutí Fatáh palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse. Egypt a Izrael tehdy uvalily na pásmo blokádu a tunely, jimiž se pašovalo nedostatkové zboží, se pro hnutí staly výrazným zdrojem příjmů. Pronajímalo je a vybíralo daň ze všeho, co jimi prošlo.

Současně jsou ale tunely pro palestinské radikály důležité především jako cesta pro pašování zbraní, peněz a bojovníků. Hrají významnou úlohu v důležitých operacích – jedním v roce 2006 unesli izraelského vojáka Gilada Šalita. Za letní války v Gaze pak jimi dopravili dva mrtvé vojáky židovského státu, které hnutí chce vyměnit za své vězněné bojovníky.

Obnovili jsme síť, chlubí se radikálové

Síť, čítající odhadem 1600 tunelů, sice tvrdě zasáhl Egypt, jenž po nástupu prezidenta Abdala Fattáha Sísího k moci začal Hamás tvrdě izolovat s odůvodněním, že pomáhá teroristům na Sinaji. Mořskou vodou zatopil na 1200 tunelů. Nyní ale hnutí prohlašuje, že síť prakticky celou obnovilo.

Ismáíl Haníja, který v Gaze zastává funkci premiéra a patří k vůdcům Hamásu, přitom potvrdil, že hnutí se připravuje na nové boje: „Na východ od města Gaza stavějí naši hrdinové nové tunely. Na západě každý den experimentují s raketami. Nepřestaneme, dokud neosvobodíme svatá místa,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám