Hlavní obsah

Izrael je opět pod raketovou palbou, tentokrát z Libanonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/BEJRÚT

Raketa, kterou v sobotu ránu odpálili ozbrojenci z jižního Libanonu, zranila jednu ženu ve městě Ma'alot na severu Izraele. Podle libanonských bezpečnostních sil byly z Libanonu odpáleny dvě rakety, ale jedna z nich dopadla ještě na libanonském území. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Izraelsko-libanonská hranice

Článek

Libanonští bezpečnostní činitelé uvedli, že Izrael na útok odpověděl odpálením nejméně šesti dělostřeleckých střel do oblastí, odkud rakety přiletěly. V jižním Libanonu působí šíitské hnutí Hizballáh.

Během izraelské ofenzívy v Gaze ostřelovali ozbrojenci z jižního Libanonu dvakrát severní Izrael a vyvolali tak obavy z otevření nové fronty blízkovýchodního konfliktu.

Izrael vedl s libanonským hnutím Hizballáh válku v roce 2006 poté, co bojovníci Hizballáhu unesli dva židovské vojáky do Libanonu. Válka trvala asi měsíc a padlo v ní přes 1000 lidí, většinou Libanonců. Hizballáh tehdy stačil na Izrael vypálit na 4000 raket a považoval se za vítěze války, protože veřejné mínění po vzrůstajících ztrátách izraelské armády přimělo vládu vojáky stáhnout.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám