Hlavní obsah

Izrael jako první nasadil v boji letadla F-35, hned na dvou frontách

Jeruzalém

Izraelské letectvo jako první na světě použilo v boji bojový letoun páté generace F-35 Lightning II. V úterý to řekl před veliteli zahraničních leteckých sil izraelský generál major Amikam Norkin a ukázal snímky F-35 kroužícího nad libanonským hlavním městem Bejrútem. Podle něj letectvo nasadilo tyto stroje při operacích na Blízkém východě už dvakrát.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský F-35

Článek

„Létáme s F-35 nad celým Blízkým východem. Stal se součástí naší operační výzbroje. Jsme první, kdo použili na Blízkém východě F-35 k útoku a zaútočili jsme s ním dvakrát na dvou různých frontách,“ řekl před zahraničními veliteli vzdušných sil Norkin podle listu The Jerusalem Post.

Jedno nasazení je celkem jasné, zřejmě se F-35 podílely na některém z izraelských útoků na íránské základny v Sýrii. O jeho nasazení spekuloval už 30. dubna list The Wall Street Jornal, když Izrael zaútočil 29. dubna na základny u Hama a Aleppa. Při tomto útoku byly také zřejmě poprvé v oblasti nasazeny průrazné bomby malé ráže GBU-39, jejichž pozůstatky se našly na místě útoku. Obvykle se ale uvádělo, že letouny letěly přes Jordánsko a Irák.

Spekulaci o nasazení nad Sýrií podpořilo to, že Norkin současně informoval o posledním střetu nad nezákonně okupovanými Golanskými výšinami. Podle Norkina na ně Íránci ze syrského území vypálili 32 raket. Izrael pak podnikl 8. května rozsáhlý odvetný útok na padesát cílů, což je podle armády ”jedna z nejrozsáhlejších operací letectva za minulé desetiletí”. [celá zpráva]

Kromě pozic členů jednotek íránské revoluční gardy Kuds Izraelci útočili také na logistická velitelství, vojenský tábor a stanoviště rozvědky i systémy protivzdušné obrany.  [celá zpráva]

Foto: IAF

Zasažený systém protivzdušné obrany Pancir-S1

„Ověřovali jsme, co Íránci dělají v naší blízkosti. Jednotky Kuds zřídily svou základnu na syrské T-4 ve vzdálenosti 250 kilometrů od Izraele. Odtud se na nás pokoušeli zaútočit bezpilotním letadlem, které se před několika měsíci (v únoru) dostalo nad Izrael. Zjistili jsme pak, že na této základně skladují zbraně včetně protivzdušných systémů, proto jsme na ni minulý měsíc zatočili,” řekl Norkin.

Na útočící letadla vystřelila protivzdušná obrana sto raket, žádná ale nezasáhla izraelská letadla.

Že se Izrael rozhodne nasadit nad Sýrií letadla F-35 bylo jasné od února. Když se v únoru nad okupované Golany dostal íránský dron, Izrael při odvetném útoku ztratil letoun F-16, který zasáhla syrská raketa systému protivzdušné obrany. [celá zpráva]

Kde ale mohla F-35 zaútočit mimo Sýrii, zůstává jen spekulací. Agentura Reuters zmínila, že panuje přesvědčení, že izraelské letectvo útočí na jednotky Islámského státu na Sinaji a na pašeráky zbraní v Súdánu, odkud proudí výzbroj palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy.

F-35 v Izraeli

Izrael byl první zahraniční zemí, která získala stroje F-35. První dva z padesáti objednaných dostala už v prosinci 2016 a první peruť vyzbrojená těmito stroji byla za operační označena loni v prosinci.

F-35 patří mezi letadla kategorie stealth, takže ho radary jen obtížně detekují. Hodí se proto pro překvapivé útoky na začátku konfliktu, kdy stroje mohou proniknout nad území nepřítele a zničit velitelství, systémy protivzdušné obrany nebo letiště.

Izrael by je však mohly použít i k náletům proti íránským jaderným zařízením, jaké před lety podnikl v Sýrii a v Iráku, kde zničil jaderné reaktory.

Reklama

Výběr článků

Načítám