Hlavní obsah

Izrael eskaluje vztah s Palestinci, v okupovaném Jeruzalémě povolil stavět

– Jeruzalém

Izrael schválil ve čtvrtek výstavbu 1600 bytů pro židovské osadníky v oblasti anektovaného Východního Jeruzaléma, uvedla BBC. Ministerstvo vnitra, které stavbu schválilo, plánuje povolit stavbu dalších 2700 bytů. Krok přišel jen pár týdnů před tím, než Palestinci požádají o jednostranné uznání své samostatnosti ze strany OSN. Izraelsko-palestinská jednání zablokovala právě nechuť židovského státu zmrazit výstavbu v židovských osadách.

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Stavba nových bytů v židovské osadě

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra řekl agentuře AFP, že ministr Eli Jišaj "povolil postavit 1600 bytových jednotek Ramat Šlomo a povolí dalších 2000 v Givat Hamatos a 700 v Pisgat Ze´ev“.

Předběžné schválení výstavby v osadě Ramat Šlomo vyvolalo loni roztržku mezi USA a Izraelem, protože rozhodnutí stavět bylo zveřejněno zrovna při návštěvě amerického viceprezidenta Joe Bidena, který se snažil o obnovu izraelsko-palestinských jednání. USA to braly jako podkopávání svých snah. [celá zpráva]

Foto: Darren Whiteside , Reuters

Stavba nových bytů v židovské osadě

Palestinci trvali na zmrazení výstavby, kterou na okupovaných územích nedovoluje ani mezinárodní právo. Izrael se bránil tím, že Jeruzalém je jeho hlavní město, ale i ten patří mezi tzv. okupovaná území.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Izraelský krok okamžitě zkritizovali palestinští představitelé. „Rozhodně odsuzujeme nové izraelské rozhodnutí, uvedl palestinský vyjednávač Saíb Irikát. Okamžitě také začal politicky těžit z jednání ministerstva vnitra. „(Naléhám na USA), aby znovu zvážily svůj odmítavý postoj ke snaze Palestiny požádat OSN o uznání Palestinského státu. Vyzýváme (prezidenta Obamu), aby podpořil tento přístup, protože je to jediná cesta k uplatnění řešení vzniku dvou států.

Ministerstvo vnitra se ale hájí, že nejde o politické rozhodnutí, ale o ekonomické. Izrael čelí masovým demonstracím kvůli vysokým životním nákladům na bydlení. [celá zpráva]

Důvodem je i nedostatek dostupných bytů v zemi. „Bylo to povoleno kvůli ekonomické krizi tady v Izraeli, dívají se po možnostech stavět v Jeruzalémě, to by pomohlo,“ řekl mluvčí Roei Lachmanovič.

Už minulý týden ministerstvo vnitra dalo zelnou výstavbě 900 nových bytových jednotek v osadě Har Homa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám