Hlavní obsah

Islámský stát vyzval muslimy k dalším útokům na Západě

– Bejrút

Mluvčí Islámského státu (IS) Abú Muhammad Adnání v pondělí vyzval muslimy žijící v západních zemích, aby tam podnikli další útoky. Každý, komu se naskytne příležitost prolít krev, tak má učinit, prohlásil podle agentury AP ve zvukovém záznamu.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí Islámského státu Abú Muhammad Adnání na snímku z roku 2012

Článek

Vyzval příznivce, aby útočili v západních zemích i jinde na křesťany. „Obnovujeme výzvu mudžáhidům v Evropě a na nevěřícím Západě a kdekoli jinde, aby cílili na křižáky v jejich vlastních zemích a kdekoli je naleznou. Budeme se hádat před Alláhem s každým muslimem, který mohl prolít jedinou kapku křižácké krve a neudělal to, ať už s pomocí výbušniny, kulky, nože, auta, kamene nebo kopanců či pěstí,“ citoval z prohlášení server Vocativ.

Ocenil také teroristické útoky spáchané v poslední době v Austrálii, Belgii a zejména ve Francii. Pochválil také střelce, který loni v říjnu v Kanadě zabil vojáka a pak zaútočil v parlamentu, kde ho zlikvidovaly bezpečnostní síly. „Viděli jste, co jediný muslim udělal s Kanadou a jejím parlamentem,“ chvástá se Adnání. [celá zpráva]

Pohrozil, že ještě horší útoky přijdou: "Ještě jste nic neviděli. Slibujeme křesťanským baštám, že budou nadále žít v hrůze, ve strachu a v nejistotě."

Adnání dal rovněž najevo radost nad pátečním úmrtím saúdskoarabského krále Abdalláha. „Muslimové se radují ze smrti tohoto tyrana z (Arabského) poloostrova,” řekl.

Foto: repro Twitter

Mapa zveřejněná na sociální síti Twitter ukazuje území, která mají islamisté z ISIL v plánu dobýt a spojit do jednotného islámského chalífátu.

Současně také uvedl, že Islámský stát se rozšiřuje do historické provincie Chórastán, která zahrnovala Írán, Afghánistán, Pákistán a část Indie: „Přinášíme mudžáhidům dobré zprávy o rozšíření Islámského státu do Chórastánu. Vyzýváme všechny mudžáhidy v Chórastánu, aby se připojili ke karavaně chalífátu a vzdali se nejednoty a frakčnosti.“ Tento vzkaz je jasnou výhružkou šíitskému Íránu.

Adnáního vyjádření považují experti za autentické.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám