Hlavní obsah

Islámský stát vytlačil lstí část vzbouřenců na severu Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Hnutí Islámský stát (IS) obsadilo u syrsko-turecké hranice část území dosud ovládaného syrskými opozičními skupinami. V pátek to oznámila exilová skupina SOHR, která monitoruje dění v Sýrii. Islámský stát obklíčil město Máraa a přiblížil se k Azázu poté, co se mu podařilo vyjednat volnou cestu pro průjezd cisteren s mazutem.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Poničené město Máraa

Článek

Islámský stát obsadil několik vesnic v blízkosti města Máraa, které leží 25 kilometrů severně od Halabu. Samotné město obklíčil. Přiblížil se také k Azázu u tureckých hranic. Hrozí, že zablokuje cestu, kudy dostávají vzbouřenci zbraně, uvedla agentura Reuters.

Islámský stát postoupil poté, co se domluvil s kurdsko-arabskými Syrskými demokratickými silami na průjezdu cisternových automobilů s mazutem z oblastí, které ovládá.

Foto: Khalil Ashawi, Reuters

Dívka v poničeném Máraa

Kolony vyjíždějící z města Al-Báb kontrolovaného IS nemohly projíždět už měsíc, takže ve vesnických oblastech provincie Idlíb, v Halabu a v provincii Hama panoval nedostatek paliva a v oblasti Idlíbu stoupla cena mazutu na dvojnásobek. Po otevření nové trasy začala cena klesat, uvedl web Syria:Direct.

Vzbouřenci v Azázu se s SDF navzájem obviňovali, kdo blokuje průjezd. Nakonec se SDF, ve kterých mají hlavní slovo kurdské milice YPG, v úterý domluvily přímo s Islámským státem na nové trase míjející území ovládané vzbouřenci. Ve čtvrtek vyrazila na cestu první kolona s cisternami. Nová trasa obchází „kapsu” u Azázu sahající až k Máraa, kterou drží koalice vzbouřenců napojená na Svobodnou syrskou armádu.

Po dohodě Islámský stát zaútočil a město Máraa a obklíčil. Přiblížil se též k Azázu ležícímu jen šest kilometrů od tureckých hranic.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vývoj na severu Sýrie ukazuje, jak složitá je situace v zemi. Stejné syrské demokratické síly, které postupují k Rakce, aby vyčistily území od IS, se s ním domlouvají na dodávkách ropy, z čehož je vzbouřenci napojení na Turecko a Saúdskou Arábii dlouho obviňovali.

Strach o civilisty

Postup IS a pokračující boje zhoršují situaci civilistů v oblasti, kam se mnozí stáhli ve snaze dostat se do Turecka. Podle Gerryho Simpsona z organizace Human Right Watch u hranic uvázlo až 165 000 Syřanů.

„Máme obrovské obavy... odhadujeme, že asi 100 000 lidí uvázlo mezi tureckou hranicí a aktivní frontovou linií," uvedl Pablo Marco z organizace Lékaři bez hranic (MSF).

Lékaři bez hranic oznámili, že evakuují pacienty a zaměstnance z nemocnice, kterou podporují ve městě Saláma ležícím jen tři kilometry od fronty. "Lidé nemají kam utéct a boje blíží," dodal Marco.

Rozhovory o míru váznou

Přetrvávající boje v Sýrii komplikují přípravu mírových rozhovorů. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura počítá s tím, že by se další kolo mohlo konat za dva až tři týdny.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Islámského státu na snímku ze Sýrie

Rusko, jehož armáda v konfliktu bojuje od loňska na straně Damašku, v pátek oznámilo, že z oblasti Palmýry odjeli jeho specialisté na odstraňování min. Syrská armáda historickou Palmýru dobyla s pomocí ruských vojsk v březnu. Lidé z IS ji obsadili loni a část tamních památek zničili. Před odchodem nechali na místě výbušniny, s jejichž odstraňováním pomáhali Rusové.

Reklama

Výběr článků

Načítám