Hlavní obsah

Islámský stát v Iráku spíš jen udržuje pozice, za rok přišel o 7000 bojovníků

– Canberra

Charakter boje spojenců s Islámským státem (IS) v Iráku nabyl v poslední době novou podobu, oznámil ve středu australský velitel spojeneckých operací, viceadmirál David Johnston. Islámský stát v Iráku se podle něj více centralizoval, za poslední rok ale přišel o více než 7000 svých bojovníků.

Foto: Profimedia.cz

Australské bojové letouny F/A-18 Hornet

Článek

Sunnitští extremisté se podle Johnstona soustředí spíše na udržení pozic než na další územní expanzi. Johnston poukázal na postupný pokrok spojenců irácké vlády, když například uvedl, že u města Ramádí v důsledku nedávno zahájené protiofenzivy už nemá Islámský stát takové možnosti k manévrování.

„Namísto postupu vpřed nebo vedení ofenzivy vidíme, že jsou často nuceni bránit se a pokoušejí se zpomalit a zpozdit irácké síly,“ řekl viceadmirál.

Johnston se také pochlubil úspěchem australského letectva v provincii Anbár. Ohlásil, že počátkem července tam při náletu australského bojového hornetu bylo zabito 15 bojovníků IS a jejich velitel.

„Tento velitel měl pod kontrolou operace IS v oblasti západního Iráku a vedl plánování útoků a sil Islámského státu. Úspěšné odstranění tohoto jednotlivce způsobilo významné přerušení a úpadek ofenzivních operací IS,“ prohlásil Johnston.

Zvažují útoky v Sýrii

Australský velitel před novináři vystoupil týden poté, co předseda australské vlády Tony Abbott potvrdil, že Canberra zvažuje rozšíření své bojové mise proti IS také na Sýrii, kde už útočí Američané.

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Austrálie zatím pro vzdušné operace proti Islámskému státu vyhradila šest bojových strojů RAAF F/A-18 Hornet, jeden letoun včasné výstrahy Boeing E-7A Wedgetail a jeden víceúčelový transportní tankovací letoun KC-30A.

Reklama

Související články

Islámský stát použil proti Kurdům yperit

Radikálové z organizace Islámský stát (IS) nasadili při jednom z útoků proti iráckým Kurdům zakázané chemické zbraně. Uvedl to list The Wall Street Journal...

Výběr článků

Načítám