Hlavní obsah

Islámský stát ukázal britského rukojmího Cantlieho, převezl ho do Mosulu

Islámský stát (IS) po pěti měsících zveřejnil nové video s jedním z posledních západních rukojmí, britským novinářem Johnem Cantliem. Extremisté ho využívají jako experta poukazujícího na utrpení civilistů kvůli útokům spojenců a vychvalujícího radikály jako příkladné vládce. Cantlie se nyní objevil v obléhaném iráckém Mosulu.

Islámský stát ukázal britského rukojmího Cantlieho, převezl ho do Mosulu

 
Článek

„Mosul je město mostů na řece Tigris. Bylo jich pět a spojovaly západní a východní stranu města. Čtyři z nich zničila před dvaceti dny letadla spojenců. Zůstal jediný, malý most, zhruba půl kilometru nalevo od místa, kde teď stojím,“ líčí hned v úvodu devítiminutového videa Cantlie, který v poslední době viditelně zhubl, ale jinak vypadá, že je v pořádku.

Následně ukazuje zkázu největšího z mostů: „Tento most je největší a je zcela zničený. Kdybych postoupil o metr dozadu, (zřítím se a) jsem mrtvý. Z mostu nic nezbylo kromě ocelové mříže za mnou.“

Brit chodí v doprovodu kamery městem a způsobem zkušeného televizního zpravodaje zpovídá jeho obyvatele. Ti svorně potvrzují, že v Mosulu trpí, ovšem ne kvůli vládě Islámského státu, nýbrž vlivem spojeneckých útoků.

John Cantlie v Mosulu

Cantlie také upozorňuje, že části města jsou zcela bez vody, protože rozvodná síť je po náletech poškozená.

Dosud ho zadržovali v Sýrii

John Cantlie byl unesen na severu Sýrie před čtyřmi lety společně s dalšími občany západních zemí. Většinu z nich připravil před kamerou o hlavu radikál přezdívaný Džihádista John, jehož později Američané zabili.

Cantlie se dosud objevoval na videích ze Sýrie, profesionálním stylem podával propagandisticky zabarvené zprávy z Aleppa i z Kobani. Není jasné, do jaké míry si za svými tvrzeními stojí, a do jaké míry na něm byly postoje, které deklaruje, vynuceny.

Reklama

Související články

Statisíce lidí v Mosulu jsou bez vody

Statisíce obyvatel iráckého Mosulu mají problémy s přístupem k vodě. O město bojují vládní a provládní síly s Islámským státem. Agentura Reuters v úterý...

Výběr článků

Načítám