Hlavní obsah

Islámský stát stále víc zapojuje do bojů děti a mladistvé

V řadách bojovníků Islámského státu (IS) stále častěji umírají děti a mladiství, upozornili ve své zprávě výzkumníci z univerzity v americkém státě Georgia. Počet obětí nedospělých bojovníků byl podle odhadů v loňském roce oproti tomu předchozímu téměř dvojnásobný.

Islámský stát nedávno zveřejnil video naznačující, že čtyřletý Brit Isa Dare v Sýrii odpálil auto s vězni džihádistů.

Článek

Výzkumný tým se zaměřil především na propagandistické materiály IS, který ovládá části Sýrie a Iráku, ale působí i v dalších zemích jako Jemen, Saúdská Arábie či Libye. Převážně videa IS odhalila, že při plnění různých bojových úkolů pro IS loni zemřelo 89 chlapců ve věku 8 až 18 let. To je téměř dvakrát více než o rok dříve.

Hoši většinou umírali při sebevražedných útocích v autech s výbušninami (39 procent případů) a v bitvách (33 procent případů). Většina byla ve věku 12 až 16 let (60 procent), 8 až 12 let bylo šesti procentům obětí.

Jedním z nejmladších atentátníků byl chlapec, který se minulý měsíc odpálil v syrské provincii Aleppo (Halab). Džihádisté posléze zveřejnili video, na němž se „preadolescentní“ hoch loučí se svým otcem.

Zveřejněná čísla jsou jen hrubými odhady. Autoři studie se domnívají, že skutečný počet obětí je vyšší. „Téměř jistě jich zemřelo mnohem víc,“ citoval server BBC jednoho ze spoluautorů Charlieho Wintera.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

Výzkum navíc naznačil, že Islámský stát do svých vojenských operací v loňském roce zapojil třikrát více dětí než v roce 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám