Hlavní obsah

Islámský stát se připravuje na poslední odpor. Opevnil se u mešity v Mosulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Bojovníci Islámského státu v posledních dnech zatarasili ulice okolo Velké mešity v Mosulu a připravují se na poslední velkou bitvu ve své baště v Iráku. S odvoláním na výpovědi obyvatel města o tom informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Irácké jednotky se blíží k historickému centru MosuluVideo: AP/Reuters

 
Článek

Desítky bojovníků v uplynulých třech dnech zaujaly pozice v okolí svatostánku postaveného ve středověku, který má pro IS vysokou symbolickou hodnotu, neboť v ní před třemi lety vůdce Islámského státu Abú Bakr Bagdádí vyhlásil samozvaný chalífát.

„Bojovníci Islámského státu vědí, že mešita je nejdůležitějším cílem, a připravují se zde na velkou bitvu,“ řekl Reuters analytik dění na Blízkém východě a poradce irácké vlády Hišám Hášimí.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Útok iráckých sil v západním Mosulu

Postupují pomaleji

Ofenziva proti islamistům v druhém největším městě Iráku začala loni na podzim. Irácká armáda s podporou milic a Spojených států dobyla v lednu východní část města, minulý víkend pak zahájila novou fázi s cílem dobýt čtyři zbývající čtvrti pod kontrolou IS v západním Mosulu včetně Starého města, kde stojí mešita.

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Lidé opouštějí Mosul

Postup jim ztěžuje skutečnost, že tam v obtížných podmínkách žije až 200 tisíc civilistů. Z města už za osm měsíců ofenzivy odešlo okolo 700 tisíc lidí, tedy zhruba dvě třetiny populace z doby před válkou.

Experti také v souvislosti s mešitou upozorňují na riziko zničení jejího nakloněného minaretu, který byl naposledy renovován v 70. letech minulého století.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Nakloněný minaret Velké mešity v Mosulu

Irácké velení původně doufalo, že operace dokončí do začátku ramadánu, který ale začal minulý víkend. Nyní armáda doufá, že dosáhne vítězství ještě během svátečního měsíce.

U Rakky útočí i Rusové

Pád Mosulu by pro IS představoval de facto konec jeho samozvaného chalífátu v Iráku. Současně pokračuje i ofenziva proti radikálům v jejich syrské baště Rakce, kde proti nim postupuje kurdsko-arabská koalice s podporou Spojených států.

Aktivní jsou u Rakky i Rusové, kteří nově oznámili, že bombardují všechny bojovníky, kteří se snaží z města a okolí uprchnout. V uplynulém týdnu podnikli dva takové nálety, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám